Hvordan få bedre økonomi

Lån eller refinansier inntil 500 000 kr!

Din søknad behandles av flere banker - kostnadsfritt.
Lånebeløp
150 000
Løpetid
7
Lånet skal brukes til å refinansiere andre lån?
Månedsbeløp Fra 7 544,- *
* Lånksempel: 65 000 kr over 5 år, eksempelrente 6,99%., etabl.geb. 950 kr., mån. avgift 40 kr blir totalt 91 368 kr. Eff.rente 8,69%. Rentes settes individuelt mellom 8,69–25,3%. Lang nedbetalingstid og/eller en medsøker øker sjansene for å få lån. Du kan innfri lånet tidligere enn avtalt løpetid.
Søk nå
2017-06-20         Eminentor
Hvordan få bedre økonomi

Det kan være mange grunner til at man kommer i en økonomisk knipe, men man ønsker som oftest å gjøre opp for seg. Det er ikke slik at man unngår lånene med vilje fordi man ikke vil nedbetale lånene, for som regel handler det om at man ikke har råd til å tilbakebetale et lån. Ofte starter betalingsproblemer ved større og uforutsette hendelser i livet, f. eks. skilsmisse, permittering, arbeidsledighet, dødsfall, og lignende - Det er utallige årsaker for at slikt kan inntreffe.

Vis kreditorene at du ønsker å løse situasjonen

Hvis du får problemer med å betale tilbake lånene dine anbefaler vi at du tar kontakt med kreditorene dine så fort som mulig. Ved å gjøre det viser du at du er opptatt av å løse situasjonen du er i. Ofte kan banker og finansselskaper hjelpe deg ved å tilby f. eks. forlengelse på lånets løpetid eller periodevis avdragsfrihet. Utenom dette kan de gi deg betalingsutsettelse og en fast nedbetalingsplan om du sier ifra før du har gått i skikkelig knipe.

 Hvordan få bedre økonomie

Innstramminger på forbruket

Det anbefales at man er nøktern når man vurderer hva man kan klare seg uten. Prioriter de absolutt nødvendige tingene.

 

 1. Søk motivasjon hos venner og familie

  Om betalingsproblemene har nådd seg over halsen kan det være vanskelig å holde motet oppe. Selv om det kan være flaut for mange, er det viktig at man skaper støttespillere i sin “indre sirkel”. Fortell at du skal gjøre noe med problemene, slik at du kan få støtte fra familie og venner når det skal gjøres viktige valg. Dette vil hjelpe deg og din motivasjon til å gjennomføre snuoperasjonen.

 2. Rådgiv deg med økonomirådgivere

  NAV tilbyr økonomirådstelefon, der du kan få råd og tips til hvordan du kan ordne opp i din økonomiske situasjon. Det finnes metoder og løsninger som man kanskje ikke kjenner til, og derfor kan det være veldig lurt å snakke med noen som kan.


 3. Oversikt over regninger og hva du har i kreditt og lån

  Ved hjelp av kontoutskrifter kan du enkelt sette opp et budsjett ved å benytte deg av Microsoft Excel. Lag kolonner og rader, slik som du sikkert har sett i et regneark. Sett inn en kolonne for hver av månedene i året og plott inn forventede
  inntekter og utgifter for hver uke og måned. Sett også opp kolonner med forskjellige bruksområder, som mat, strøm, bensin, annet, klær osv. Skriv inn beløpene du har brukt på de forskjellige postene ut i fra kontoutskriften og trekk fra der du kan.

  Hvordan få bedre økonomi
 4. Oversikt over regninger, kreditt og lån

  Skaff deg en oversikt over hva du skylder i regninger, kreditt og lån. Gå gjennom alle regninger/fakturaer du har liggende. Sorter dem enkelt etter leverandør og forfallsdato. Noter navnet på hver leverandør, forfallsdato, og skyldig beløp i en samlet oversikt. Denne får du nytte for når du skal vurdere hva du må betale raskt og hva du har bedre tid på.

  Makuler kredittkortene dine og kast dem. Lag så en oversikt over alle lån og kreditter du skylder. Del det inn etter hva slags type lån det er snakk om, som forbrukslån, billån, boliglån kredittkort osv.


 5. Vurder hva du trenger og ikke

  Nordmenn bruker langt mer penger enn de trenger. Sett opp en oversikt over ditt forbruk ved hjelp av kontoutskrifter. Der kan du enkelt se hva du bruker penger på. Ofte bruker vi alt for mye i “annet” skuffen, så denne posten er den man kan kutte mest på.

  Hvordan få bedre økonomi
 6. Skaffe mer inntekter eller selge

  Har du tatt utdanning, har erfaring eller andre ferdigheter du tror kan utnyttes i arbeidsmarkedet, kan du vurdere å finne deg en ny jobb eller skaffe en ekstra inntekt for en lengre eller kortere periode. Ekstrainntekten må prioriteres til nedbetaling av utestående gjeld.

  Har du noen verdifulle gjenstander du ikke har bruk for kan du selge dette på finn.no for å få inn ekstra penger.


 7. Betal faste utgifter først

  Alle har faste utgifter de må betale hver måned. Med det, så mener vi kostnader som er relatert til boligen. Dette er utgifter til eksempelvis elektrisitet, mat og vann. Dette skal så klart prioriteres først før man betaler ned gjeld. Får du lagt en plan på hvordan du skal betale alle nødvendige utgifter kan du vurdere tilbakebetalingen av den dyreste gjelden.


 8. Kvitt deg med den dyreste gjelden

  Alle regninger som har forfalt må prioriteres og betales først. På disse fakturaene påløper strafferenter og gebyrer. Utenom dette bør du først kvitte deg med lån med høy rente. Start først med det lånet som har høyest rente og fortsett nedover.

Del denne artikkelen

Samarbeidsbanker

Eminentor samarbeider med flere store og små banker i Norge. Vi streber etter å gi deg det beste mulige lånetilbudet etter en helhetsvurdering av søknaden din. Et lån som er formidlet av Eminentor koster det samme som når du låner direkte av banken. Våre priser kan sammenlignes med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no.