Gjeld - Varianter og tips

Lån eller refinansier inntil 500 000 kr!

Din søknad behandles av flere banker - kostnadsfritt.
Lånebeløp
150 000
Løpetid
7
Lånet skal brukes til å refinansiere andre lån?
Månedsbeløp Fra 7 544,- *
* Lånksempel: 65 000 kr over 5 år, eksempelrente 6,99%., etabl.geb. 950 kr., mån. avgift 40 kr blir totalt 91 368 kr. Eff.rente 8,69%. Rentes settes individuelt mellom 8,69–25,3%. Lang nedbetalingstid og/eller en medsøker øker sjansene for å få lån. Du kan innfri lånet tidligere enn avtalt løpetid.
Søk nå
2017-06-20         Hint og tips
Gjeld - Varianter og tips

Gjeld har flere betydninger, men defineres som et økonomisk begrep som et pengekrav i en eller annen valuta. Vi skal se litt på forskjellige varianter av gjeld og hvordan man enklest mulig kan bli kvitt den.

Gjeld er et pengebeløp som står ubetalt og som vedkommende har rettslig forpliktelse til å måtte betale tilbake. Det totalt motsatte av gjeld er eiendeler eller formue. Gjeld kan være sikret med pant eller være helt usikret. Vanligvis oppstår gjeld ved et utlån av penger, men gjelden kan i tillegg til dette oppstå gjennom en annen rettslig avtale på grunnlag mellom flere parter som selskaper, privatpersoner, kommuner mm. Grunnlaget av dette er erstatningskrav, strafbar handling eller ved en offentlig avgjørelse med hjemmel i lov.

Forskjellige gjeldsposter

Det spørs helt hva slags gjeld du har og hvor du har lånt pengene. Har du gjeld på bolig er det helt normalt. De fleste klarer å betale ned et boliglån i løpet av livet og refinansierer boliglånet flere ganger. Problemet oppstår gjerne når anskaffer seg lån fra flere parter. Typiske eksempler på dette er billån, forbrukslån og kredittkort. Et billån kan ofte gå greit, men i noen tilfeller og for noen personer vil dette ikke være gunstig for privatøkonomien. Tar man derimot opp forbrukslån eller bruker kredittkort oftere enn man burde kan man over tid komme i en knipe. Denne type gjeld er dyr og lett å miste oversikten over.

Gjeld - Varianter og tips

Metoder for å kvitte deg med gjeld

1. Skap deg en oversikt:


I det første steget mener vi det er viktig å skape seg en oversikt over inntekter og utgifter. Sett opp et budsjett - gjerne på Microsoft Excel. Sett enkelt opp poster som lønn,
lån, mat, transport, sparing og diverse. Formålet her er å se hva du bruker penger på, for så å justere bruken der det er mulig.

For å minske utgifter til kreditt, som forbrukslån og kredittkort er det lurt at man gjør et forsøk på å refinansiere denne dype gjeld. Det kan man enkelt gjøre ved å benytte seg av en sammenligningstjeneste, lik den Eminentor tilbyr. Da sammenlignes bankenes tilbud på refinansiering av forbrukslån/kredittkort og man velger og vraker tilbud som man selv ønsker. Her kan man spare flere tusen ved større beløp.

Alle inntekter skal med på budsjettet, det gjelder også om man har inntekter fra andre steder som barnebidrag og eventuelle renteinntekter. Gå gjennom kontoutskriftene i banken. Gå gjennom samtlige transaksjoner av forrige måned og plasser kostnadene etter postene som vi nevnte (mat, transport, klær, mm.).

Juster deretter hvor mye du bruker på de forskjellige postene der det er mulig. Bruk litt mindre og betal mer ned på dyr gjeld. Unødvendige utgifter er alltid noe en kan redusere.

Gjeld - Varianter og tips

2. Betal gjelden i riktig rekkefølge:


Et viktig tips her er at man burde kvitte seg med den dyre gjelden først. Har man f. eks. et
billån og et forbrukslån med høyere effektiv rente enn på billånet anbefaler vi at man konsentrerer seg om å betale ned forbrukslånet først. Refinansier gjerne forbrukslånet for å få en lavere rente, slik at du får enda mer til overs som du kan bruke til å betale ned lånet på.

Skap deg en oversikt over hva den effektive renten er på de forskjellige lånene og betal ekstra ned på lånet med høyest rente. En typisk rekkefølge på dette er slik:

  1. Avbetalingsgjeld
  2. Kredittkortgjeld
  3. Forbrukslån
  4. Båtlån/billån
  5. Boliglån
  6. Studielån

Betaler du alltid ned den dyreste gjelden først kan du spare mye penger. Når den dyreste gjelden er nedbetalt kan du fortsette på den nest dyreste osv. La den effektive renten bestemme hvilket lån du betaler ned først og ikke det lånet som har lavest helhetlig beløp.

Gjeld - Varianter og tips

Refinansiering

Det er absolutt viktighet i å refinansiere så mye av gjelden som man overhodet kan - hvis du sparer på det. Boliglån har lavere rente enn de fleste typer gjeld og da er det lurt å bake inn mest mulig av annen gjeld (smålån, forbrukslån, sms lån) inn i boliglånet. Dette må du henvende deg til banken du har boliglånet hos for å søke om. Her spiller det stor rolle at du ikke nettopp har tatt et stort boliglån, men har betalt ned gjelden på boligen en god stund slik at du har noe til overs.

Ønsker du å komme i gang, refinansiere kredittkort og forbrukslån? Da anbefaler vi at du søker refinansiering hos Eminentor. Motta flere refinansieringstilbud fra flere ledende norske banker. Full oversikt får du på MinSide der du kan velge tilbud akkurat som du selv ønsker.


Lykke til!

Del denne artikkelen

Samarbeidsbanker

Eminentor samarbeider med flere store og små banker i Norge. Vi streber etter å gi deg det beste mulige lånetilbudet etter en helhetsvurdering av søknaden din. Et lån som er formidlet av Eminentor koster det samme som når du låner direkte av banken. Våre priser kan sammenlignes med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no.