Hva avgjør renten på et forbrukslån uten sikkerhet?

Lån eller refinansier inntil 500 000 kr!

Din søknad behandles av flere banker - kostnadsfritt.
Lånebeløp
150 000
Løpetid
7
Lånet skal brukes til å refinansiere andre lån?
Månedsbeløp Fra 7 544,- *
* Lånksempel: 65 000 kr over 5 år, eksempelrente 6,99%., etabl.geb. 950 kr., mån. avgift 40 kr blir totalt 91 368 kr. Eff.rente 8,69%. Rentes settes individuelt mellom 8,69–25,3%. Lang nedbetalingstid og/eller en medsøker øker sjansene for å få lån. Du kan innfri lånet tidligere enn avtalt løpetid.
Søk nå
2017-06-20         Hint og tips
Hva avgjør renten på et forbrukslån uten sikkerhet?

Det er mange som lurer på hva de vil få i rente på et forbrukslån , og på hvilket grunnlag banken fastsetter den effektive renten på forbrukslånet. Det er flere forhold som er med på å fastsette renten, men det er kredittvurdering og privatøkonomien til søkeren som oftest har størst betydning.  

Risikovurdering

Banken gjennomfører alltid en risikovurdering før de inngår en låneavtale med søkeren. Et forbrukslån er lån uten at man stiller noen sikkerhet til banken, derfor er det større risiko for banken å tilby forbrukslån enn et lån med sikkerhet i bolig eller andre verdier. Det er grunnen til at renten ofte er høyere på forbrukslån enn lån med sikkerhet, eksempelvis et boliglån.

Hva avgjør renten på et forbrukslån uten sikkerhet 

For å beregne risikoen foretar banken alltid en kredittsjekk av lånesøkeren. Banken gjennomfører en kredittsjekk for å få oversikt over lånesøkerens personlige økonomi, kredittsjekken baseres på kredittscoren banken mottar av kredittvurderingsselskaper som Bisnode. En kredittscore er en poengsystem som går fra 0-100, hvor 100 er den beste kredittscoren. Desto høyere poengsum, desto bedre rente er det mulig å få tildelt fra banken. Med høy kredittscore får man en god kredittverdighet, og det er mindre risiko for banken å innvilge forbrukslånet og tilby en bedre rente. Med lavere kredittscore må man takke seg til en høyere rente eller ikke innvilget forbrukslån .

 

Alderen til søkeren vil også ha betydning på den effektive renten. Unge personer vil ofte få en dårligere rente enn en godt voksen person. Dette er fordi det er statistikker som viser at yngre personer ofte har dårligere historikk med å være i besittelse av et forbrukslån. Derfor vil yngre personer vanligvis få en lavere kredittscore enn eldre.

 

Inntekt, gjeld og historikk

Hvis man skal få innvilget forbrukslån må man ha en inntekt, minimumskravet er ofte rundt 200 000 kr i årsinntekt. Er inntekten høy får man vanligvis en bedre rente på forbrukslån enn hvis inntekten er lav. Inntekten blir satt opp mot gjelden søkeren allerede har, hvis personen har mange gjelds regninger i måneden vil banken anse et nytt forbrukslån som en større risiko og rente vil derfor bli høyere. Banken ser også på søkerens gjelds/kreditthistorikk, har vedkommende dårlig historikk med betaling av gjeld og kreditter vil banken bedømme betalingsevnen til personen som dårligere og renten vil dermed bli høy hvis man får tilbud eller innvilget forbrukslånet.

Del denne artikkelen

Samarbeidsbanker

Eminentor samarbeider med flere store og små banker i Norge. Vi streber etter å gi deg det beste mulige lånetilbudet etter en helhetsvurdering av søknaden din. Et lån som er formidlet av Eminentor koster det samme som når du låner direkte av banken. Våre priser kan sammenlignes med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no.