Kostnader relatert til forbrukslån

Lån eller refinansier inntil 500 000 kr!

Din søknad behandles av flere banker - kostnadsfritt.
Lånebeløp
150 000
Løpetid
7
Lånet skal brukes til å refinansiere andre lån?
Månedsbeløp Fra 7 544,- *
* Lånksempel: 65 000 kr over 5 år, eksempelrente 6,99%., etabl.geb. 950 kr., mån. avgift 40 kr blir totalt 91 368 kr. Eff.rente 8,69%. Rentes settes individuelt mellom 8,69–25,3%. Lang nedbetalingstid og/eller en medsøker øker sjansene for å få lån. Du kan innfri lånet tidligere enn avtalt løpetid.
Søk nå
2017-06-22         Lån
Kostnader relatert til forbrukslån

Vær godt opplyst om lånekostnadene

Det er veldig viktig når man tar opp et forbrukslån å danne seg en god oppfatning av kostnader som relaterer seg til forbrukslån. Du kan også bruke lånekalkulatoren for å beregne lånekostnader eller gjeldsutgifter først og fremst for å se om det er rom i din privatøkonomi til å låne penger, og i såfall hvor mye du kan låne. Idet du godkjenner din nye gjeld i form av et gjeldsbrev for forbrukslån, forplikter du deg samtidig til å ubetinget betale tilbake en bestemt sum penger under lånets løpetid (nedbetalingstid). 

Som hjelp til deg for at du kan bli godt opplyst om renter, kostnader og gebyrer, skal vi her gjøre rede for alle kostnader relatert til forbrukslån, også kalt lån uten sikkerhet, refinansiering uten sikkerhet og blancolån

Termingebyr

Termingebyr er et månedlig gebyr. Termin, som egentlig betyr periode, er månedlig periodisert av norske banker. Man må påregne betaling av termingebyrene sammen med de månedlige fakturaene. Størrelsen på termingebyr varierer fra bank til bank, men ofte ligger det mellom 10 - 60 kroner. Termingebyr er til for å dekke bankens administrative kostnader knyttet til forbrukslånet. Finnes det banker som ikke har termingebyr? Svaret er ja! Det er noen banker i Norge som ikke har termingebyr. Hvis man skal låne penger over en lengre periode kan man spare noen tusenlapper på å ha forbrukslån hos en bank som ikke har termingebyr.

Kostnader relatert til forbrukslån/

Renter

Rente og rentekostnader utgjør mesteparten av det man betaler på et forbrukslån i løpet av nedbetalingstiden. Med andre ord er forbrukslånets største kostnader bankenes hovedinntekter på forbrukslån. Rente er altså det du må betale til banken for å låne penger. Hvor høy eller lav renten er på forbrukslån varierer mellom bankene men ligger i snitt mellom 6,99% til 25% (nom.). I visse fall kan renten på forbrukslån bli så høy som 35%. Renten regnes ut som en prosentandel av gjeldens aktuelle saldo ved hver termin og betales sammen med de månedlige avdragene.

Etableringsgebyrer

Banken har visse administrasjonskostnader som oppstår i forbindelse med å opprette deg som lånkunde som du må dekke i form av etableringsgebyr. Dette gebyret kan kan være en prosentandel av forbrukslånet, men som oftest beskrives som fast beløp. Størrelsen på etableringsgebyr er mellom 450 - 1100 kroner.
Hvis du skal låne et mindre beløp, for eksempel 50 000 kroner, med kort nedbetalingstid kan det være mer gunstig å låne penger i en bank som har så lavt som mulig etableringsgebyr, eller enda bedre, lånet er uten etableringsgebyr. 

Angregebyr

I Norge er rettighetene og pliktene til långivere og låntakere beskyttet av Angrerettloven. Du som låntaker har full rett til å angre på forbrukslånet under de første 14 dagene. Bankene på sin side har rett til et såkalt nettooppgjør, som betyr at banken regner ut påløpte renter på forbrukslånet i tidsperioden hvor du har hatt lånebeløpet på din konto. Det er ikke vanlig praksis blant norske banker å belaste kunder med et angregebyr, men det må påregnes at rentekostnaden og etableringsgebyr sammenstilles i nettooppgjøret som du plikter å betale hvis du velger å bruke din angrerett.  

Kontroller fakturaene fra banken 

Før du som blivende kunde godkjenner gjeldsbrevet har du rett til å få all informasjon om lånets vilkår og betingelser, gebyrer og nominell-, effektiv rente som blir lagt til grunn for terminbeløpet. Sjekk at banken har gitt disse opplysningene til deg. Vær nøye og gå gjennom alle opplysninger, helst før du signerer gjeldsbrevet. Dersom du kommer over ord og uttrykk i lånedokumentene fra banken som du ikke forstår, kan du slå opp betydningen på denne ordlisten. Hvis du er godt forberedt og godt opplyst om ditt lån, er du bedre istand til å kontrollere fakturaene fra banken, og unngår å havne i en kalddusj situasjon på grunn av uventede lånekostnader! Utbetaling av lånet kan fort bli en kortvarig glede, hvis du i ettertid oppdager uforventede låneutgifter på den første fakturaen fra banken. Det kan fort bidra til at du havner i en økonomisk krise.

Del denne artikkelen

Samarbeidsbanker

Eminentor samarbeider med flere store og små banker i Norge. Vi streber etter å gi deg det beste mulige lånetilbudet etter en helhetsvurdering av søknaden din. Et lån som er formidlet av Eminentor koster det samme som når du låner direkte av banken. Våre priser kan sammenlignes med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no.