Årsakene til at banken ikke alltid innvilger hele forbrukslånet

Lån eller refinansier inntil 500 000 kr!

Din søknad behandles av flere banker - kostnadsfritt.
Lånebeløp
150 000
Løpetid
7
Lånet skal brukes til å refinansiere andre lån?
Månedsbeløp Fra 7 544,- *
* Lånksempel: 65 000 kr over 5 år, eksempelrente 6,99%., etabl.geb. 950 kr., mån. avgift 40 kr blir totalt 91 368 kr. Eff.rente 8,69%. Rentes settes individuelt mellom 8,69–25,3%. Lang nedbetalingstid og/eller en medsøker øker sjansene for å få lån. Du kan innfri lånet tidligere enn avtalt løpetid.
Søk nå
2017-05-26         Eminentor
Årsakene til at banken ikke alltid innvilger hele forbrukslånet

Generelle kriterier for forbrukslån

Bankenes kriterier for forbrukslån varierer fra bank til bank. Men det finnes noen felleskriterier som for eksempel inntekt. Noen banker krever at du  må ha en bruttoårsinntekt på 250 000 kr eller mer. Du må ha være norsk statsborger eller ha vært bosatt i Norge i minst 3 år.  Minstealderen for å låne penger er 18 år hos visse lånegivere; mens visse andre  er strengere og krever at du er minst 25 år. Det er viktig for deg som blivende kunde i en bank at du ikke har betalingsanmerkninger. Oppfyller man ikke disse kravene får man vanligvis avslag på søknad om forbrukslån.

 Individuelle kriterier for forbrukslån

Når du søker om et forbrukslån stiller bankene flere andre krav som man hensyntar i vurderingen av søknaden, og din evne til å betale tilbake lånet. I 2017 innførte regjeringen dessuten et nytt regelverk for forbrukslån. Disse reglene må følges av alle banker som låner ut penger til privatpersoner. Hensikten bak dette lovverket er velment og sikter på å beskytte privatpersoner fra å havne i gjeldsproblemer og luksusfeller. Bankene ser altså alltid på inntekten din, uansett størrelsen på beløpet i lånesøknaden. Som vi skrev over må du vanligvis ha en bruttoinntekt på rundt 250 000 kr per år for at banken skal anse at du klarer å påta deg ansvaret for å betale tilbake lånekostnadene for ditt nye forbrukslån. Inntekten er særdeles viktig fordi at den viser din mulighet og evne til å betale ned lånet. Utover din inntekt er det også svært viktig for banken å vite om din nåværende gjeldssituasjon og hva du månedsvis betaler på eksisterende forbrukslån, kredittkortgjeld, boliglån, billån, osv. Din sivilstatus og antall barn som du forsørger hensyntas før banken omsider kalkulere renten på forbrukslånet, nedbetalingstid og hvor mye penger du kan låne. 

Det er viktig å være klar over at bankene vurderer og behandler søknadene individuelt. Sikkerhet, egenkapital og gjeld blir også vurdert forskjellig for hver søknad og bankene stiller også her litt forskjellige krav. Vanligvis har bankene to måter å tilpasse et forbrukslån til riktig nivå for deg og for banken. Det gjøres ved at man enten justerer rentesatsen eller at lånesummen justeres ned til å passe inn i din privatøkonomi og det tilsammen reduserer risikoen for at du ikke skal kunne klare å bære lånekostnadene.

Hvorfor ikke hele lånebeløpet

Her har vi beskrevet et eksempel på en fremgangsmåte for å vurdere hvorvidt forbrukslån kan innvilges:

I dette eksempelet er det en person som søker om å opp et forbrukslån på kr 150 000 for. Pengene skal brukes til å pusse opp hjemme. Lånets effektive rente er på 12%. Personen har en årlig bruttoinntekt på kr 300 000, og en netto rentebærende gjeld på kr 1 500 000. I denne situasjonen vil gjeldsgraden være 1:5, det betyr at man tar 5 ganger brutto inntekt for å finne rentebærende gjeld. Ofte har bankene en regel  som forteller gjeldsgraden man må ha for å kunne dra nytte av full lånesum. Hvis kravet er 1:4, vil du kunne få lånet justert ned 20%. I dette tilfellet vil det bety at du kun kan låne kr 120 000.

I en annen bloggartikkel kan du lese om hva et forbrukslån koster deg.

Del denne artikkelen

Samarbeidsbanker

Eminentor samarbeider med flere store og små banker i Norge. Vi streber etter å gi deg det beste mulige lånetilbudet etter en helhetsvurdering av søknaden din. Et lån som er formidlet av Eminentor koster det samme som når du låner direkte av banken. Våre priser kan sammenlignes med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no.