Forbrukslån - De nye reglene

Lån eller refinansier inntil 500 000 kr!

Din søknad behandles av flere banker - kostnadsfritt.
Lånebeløp
150 000
Løpetid
7
Lånet skal brukes til å refinansiere andre lån?
Månedsbeløp Fra 7 544,- *
* Lånksempel: 65 000 kr over 5 år, eksempelrente 6,99%., etabl.geb. 950 kr., mån. avgift 40 kr blir totalt 91 368 kr. Eff.rente 8,69%. Rentes settes individuelt mellom 8,69–25,3%. Lang nedbetalingstid og/eller en medsøker øker sjansene for å få lån. Du kan innfri lånet tidligere enn avtalt løpetid.
Søk nå
2017-07-13         Forbrukslån
Forbrukslån - De nye reglene

Det at mange nordmenn ta opp forbrukslån er et kjent problem. Veksten innen bruk av forbrukslån har nærmest skutt i været og det liker regjeringen dårlig. Nå ønsker de at det blir innstramminger på markedsføring av kreditt.

I år opprettes det et nasjonalt gjeldsregister. Det er enkelt og greit en oversikt over hvor mye gjeld nordmenn har.

Forslag om rentetak

Flere aktører mener nå at regjeringen må vurdere å sette en øvre grense for lånerentene på forbrukslån. Flere Europeiske land praktiserer dette. Det sies at et rentetak vil tvinge bankene til å måtte vurdere søknadene skikkelig og ikke låne ut forbrukslån med høy lånerente til hvem som helst. I og med at bankene ikke har en grense på hvor høy lånerente som kan gis ut, kan de faktisk gi deg hva som helst - Teoretisk sett.

Forbrukslån - De nye reglene

Dette er noen av forslagene til regjeringen:

  • Regjeringen vil fremme en ny forskrift mot aggressiv markedsføring av kreditt for å forebygge gjeldsproblemer
  • Den har fastsatt en forskrift som gjør at finansforetak må angi samlet utestående kreditt i beløpsfeltet på kredittkortregninger
  • Regjeringen vil også innføre en gjeldsinformasjonslov, tidligere kalt gjeldsregister, som gir bankene oversikt over folks totale gjeld slik at de kan la være å gi lån til folk som ikke kan betjene den

F.o.m 1. Juli, 2017 vil det være være forbudt for banker å fremheve hvor enkelt og fort man kan få et forbrukslån.


Det blir imidlertid ikke helt forbudt. Det skal fortsatt være lov å opplyse om hvor lang eller kort behandlingstiden på forbrukslån er, men bankene kan ikke bruke dette mer fremtredende enn lånekostnadene.

 

Oppdatert info (07.06.2017)

 

Finanstilsynet strammer inn på forbrukslån

I dag kom Finanstilsynet med nye retningslinjer for forbrukslån. De er bekymret for veksten i nordmenns forbruksgjeld. 

I tillegg til at forbrukernes privatøkonomi risikeres ved å ta opp forbruksgjeld kan denne type lån være en risiko for økonomien generelt sett. Forbrukslån er lån uten sikkerehet og kan dermed være en risiko for uventede tap for bankene. 

Forbrukslån - De nye reglene


Nye retningslinjer som er nevnt 07.06.2017:Kredittvurdering
- Finansforetakene må kunne dokumentere forsvarlige kredittvurderinger

Betjeningsevne - Kunden skal kunne tåle en renteøkning på 5 prosent på all gjeld

Gjeldsgrad - Kundens samlede gjeld skal ikke utgjøre mer enn fem ganger brutto årsinntekt

Avdrag  - Forbrukslån bør inneholde krav om avdragsbetaling og lengste løpetid. Det bør ikke innvilges lån med over 5 års løpetid. 

Refinansiering og kredittkort med lav kredittramme - Det kan gjøres unntak fra kravene til betjeningsevne og gjeldsgrad ved refinansiering til bedre vilkår. Videre gjelder ikke kravene om betjeningsevne, gjeldsgrad og avdrag når det innvilges kredittkort med kredittramme inntil 25 000 kroner, forutsatt at kunden ikke allerede har et kredittkort.

Rapportering - Finansforetakene skal hvert kvartal rapportere til eget styre om foretakets etterlevelse av retningslinjene

Onsdag, 07.06.2017 vedtok Finanskomiteen på stortinget at de vil be regjeringen utrede muligheten for å innføre rentetak på forbrukslån og usikret gjeld, slik en rekke EU-land har gjort. 

Forslaget kom fra KrF og Ap, men er veldig likt forslaget til SV,Ap og Sp kom med i juni 2016. Forslaget ble nedstemt April samme år.  Har tredd i kraft


Kraftig økning i bruken av forbrukslån her til lands har gjort politikere og forbrukermyndighetene bekymret. De nye reglene som trådde i kraft den 1. Juli skal hindre at norges befolkning lokkes til å ta opp kreditt. Lovnader om lett tilgjengelige penger og bonusordninger har også fått regelendringer. Nå kan ikke bankene lenger fremheve at det er lett å søke og få utbetalt penger. 


Vil hindre impuls


Nå kan ikke bankene si at du kan få lån på dagen og svar innen noen få minutter. Formålet er å hindre at folk tar opp forbrukslån på impuls, men det blir ikke forbudt å opplyse om hvor lang behandlingstiden er. Likevel skal den ikke ha en fremtredende rolle, her skal fortsatt lånekostnaden være tydeligere for forbrukerne. 

Det blir også begrenset tilgjengelighet til å kunne fremheve forskjellige bonusordninger som kan følge med et kreditkort. Det samme gjelder diverse rabatter og vervepremier med de nye regelene som nå er trådd i kraft. Fordelene skal ikke ha en mer fremtredende eksponering eller plassering enn kostnadene for kredittkortene. 

Man ønsker altså ikke at folk skal bli fristet til å inngå eventuelle avtaler uten at de har tenkt seg om.

Man kan heller ikke selge forbrukslån på døren lenger.

Hensikten med de nye regelene er å dempe veksten av forbrukslån og muligens dempe de negative konsekvensene, antallet mislighold og økonomiske problemer for de om vurderer forbrukslån. Forbrukerombudet skal følge med


Oppgaven med å følge med på at forbruksbanker og kreditselskaper følger de nye reglene. De skal følge nøye med på at de holder seg innenfor regelverket - brudd på regler vil straffes med bøter. Det skal ikke lønne seg å bryte loven og ethvert regelbrudd skal få negative konsekvenser. 

Til høsten blir det gjort tilsyn for å etterse om de nye reglene følges, så bankene har en endringsperiode, der de får tid til å gjøre opplysninger regelrette. 

I tillegg til dette vil det komme et gjeldsregister som gir strengere krav til kredittvurderinger av enkeltpersoner. Dette vil tre i kraft den 1. november 2017.

Del denne artikkelen

Samarbeidsbanker

Eminentor samarbeider med flere store og små banker i Norge. Vi streber etter å gi deg det beste mulige lånetilbudet etter en helhetsvurdering av søknaden din. Et lån som er formidlet av Eminentor koster det samme som når du låner direkte av banken. Våre priser kan sammenlignes med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no.