Prisen for et kostnadsredusert liv

Lån eller refinansier inntil 500 000 kr!

Din søknad behandles av flere banker - kostnadsfritt.
Lånebeløp
150 000
Løpetid
7
Lånet skal brukes til å refinansiere andre lån?
Månedsbeløp Fra 7 544,- *
* Lånksempel: 65 000 kr over 5 år, eksempelrente 6,99%., etabl.geb. 950 kr., mån. avgift 40 kr blir totalt 91 368 kr. Eff.rente 8,69%. Rentes settes individuelt mellom 8,69–25,3%. Lang nedbetalingstid og/eller en medsøker øker sjansene for å få lån. Du kan innfri lånet tidligere enn avtalt løpetid.
Søk nå
2018-07-18         Sparing
Prisen for et kostnadsredusert liv

Prisen for et kostnadsredusert liv

Av Maria Kjellstadli Skylstad

 

Et liv uten kostnader kan høres fristende ut for de fleste. Derfor har vi møtt Norges mest sparsommelige person, for å finne ut mer om hva et slikt liv innebærer.

 

Norges laveste utgifter 

Personen, som ønsker å kalles Sara, er 67 år gammel, pensjonert og singel. Hun hadde en jobb av både høy status og inntekt, men har allikevel rekordlave utgifter på skarve 2300 kroner i måneden. Det eneste hun bruker penger på, er faste avgifter, noe mat og en liten strømregning.

 

Ble en livsstil

Sara flyttet for seg selv som 16-åring, og hadde lite penger å rutte med. Tross drastiske inntektsøkninger, har hun siden den gang snudd på hver eneste krone. Samtlige ganger. Det som i utgangspunktet var nødvendigheter for å få endene til å møtes, utviklet seg fort til en livsstil. Å bruke teposen flere ganger, henge tørkerullen til tørk, og bade i balje, er få av mange selvfølgeligheter for Sara. ”Jeg er ingen miljøaktivist, men å bruke penger på tull og tøys skal jeg ha meg frabedt.”, sier hun bestemt. ”Tross hva mange tror, har jeg ikke levert inn en eneste melkekartong eller panteflaske til gjenvinning. De skal jeg bruke selv.”, forteller hun videre. Kartongene brukes fra alt til nedfrysing av mat, til laging av egen matjord. Flasker og glass blir enten brukt til hjemmelaget syltetøy og saft, eller lamper og andre kunstverk.

 

 

Smakfulle måter å spare på

De færreste av oss er eller vil være like ekstreme som Sara, og det er kanskje like greit. Brukt tørkerull og utvanna te, er i for seg ganske smakløst. Likevel har mange av oss noe å lære av sparsomme Sara – det finnes mye penger å spare. Bare ved å planlegge ukeshandelen og begrense seg til én handledag sparer man både penger, tid og plass i kjøkkenskapene. Å slå av vannet mens man pusser tennene, bruke vannglasset flere ganger, refinansiere alle smålån eller introdusere familien for morsomme DIY-prosjekter og resedesign, sparer både penger og, i noen tilfeller, miljøet. 

 

Verdien av å spare

Man kan ha ulike grunner for å spare, men det kan allikevel være vanskelig å opprettholde et stramt budsjett. Da må man huske på hva man sparer til. Om det så er å pusse opp hjemme, oppleve alt utenfor hjemmet, få egenkapital til boliglån, orden på økonomien, eller om du bare er som Sara og Onkel Skrue, må du holde målet – og lommeboka – tett inntil kroppen.

 

 

De små tingene utgjør det store bildet

Det er altså store penger å spare i de små tingene. Selv om Sara har spart en formue på å leve minimalt, er de færreste villige til å gi fullstendig slipp på hverdagens luksus. Men, noen enkle endringer i forbruksmønsteret, resulterer fort i en feitere lommebok (eller for å være mer tidsriktig; et høyere beløp disponibelt i nettbanken). Man gjør naturligvis også miljøet en bjørnetjeneste, som man kan skryte av neste gang miljødiskusjonen kommer opp under den godt planlagte, hjemmelagde restemiddagen.

Del denne artikkelen

Samarbeidsbanker

Eminentor samarbeider med flere store og små banker i Norge. Vi streber etter å gi deg det beste mulige lånetilbudet etter en helhetsvurdering av søknaden din. Et lån som er formidlet av Eminentor koster det samme som når du låner direkte av banken. Våre priser kan sammenlignes med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no.