Klemt av tidsklemma

Lån eller refinansier inntil 500 000 kr!

Din søknad behandles av flere banker - kostnadsfritt.
Lånebeløp
150 000
Løpetid
7
Lånet skal brukes til å refinansiere andre lån?
Månedsbeløp Fra 7 544,- *
* Lånksempel: 65 000 kr over 5 år, eksempelrente 6,99%., etabl.geb. 950 kr., mån. avgift 40 kr blir totalt 91 368 kr. Eff.rente 8,69%. Rentes settes individuelt mellom 8,69–25,3%. Lang nedbetalingstid og/eller en medsøker øker sjansene for å få lån. Du kan innfri lånet tidligere enn avtalt løpetid.
Søk nå
2018-07-13         Hint og tips
Klemt av tidsklemma

Klemt av tidsklemma

Av Maria Kjellstadli Skylstad

 

”Tidsklemma” har vært et klisjéfylt og mye brukt begrep siden dets opprinnelse i 2001. Men hva betyr egentlig tidsklemme, og hva innebærer det å sitte fast i den?

 

De som sitter fast

Om du føler døgnet ikke har nok timer til å gjøre det du vil og må, samtidig som at døgnet har for mange timer, er sjansene store for at du har havnet i tidsklemma. Du er (u)heldigvis ikke alene. Forsker og tidssosiolog Jörgen Larsson har funnet ut at hele 47% av mennesker med hjemmeboende barn under 18 år også er i tidsklemma.

Grunnen til at de havner her er relativt åpenbar: to foreldre med hver sin fulltidsjobb, samtlige barn som skal kjøres til og fra barnehage, skole, aktiviteter etc., middag som skal lages, samt alt annet en uke innebærer, utelater lite tid til å pleie seg selv og andre.

 

Frykter å gå glipp av noe

Tidsklemma er et velkjent fenomen blant småbarnsforeldre, men det er ikke bare de som klypes av klemma. Hele 31% av mennesker uten barn blir også det. Studier, arbeid, og opprettholdelse av et sosialt liv kan ta skylden for det, men det har også kommet en relativt ny tidstyv inn i livene våre: mobiltelefonen.

 

 

En studie foretatt av professor Tor Wallin Andreassen, viste at nordmenn i gjennomsnitt sjekker mobilen 150 ganger i døgnet. Med seg har denne innovasjonen ført et nytt fenomen – FOMO, eller fear of missing out. Faresignalene på FOMO kan være å ofte sjekke sosiale medier, alltid tenke på neste statusoppdatering, eller få nervøse reaksjoner av å ikke være på nett. Forsker Line L. Olsen jobber med en nasjonal studie som tar for seg overdreven bruk av internett, og sier at ”[...] bruksmønsteret til den gemene hop kan være i ferd med å endre seg mot overdreven bruk gjennom FOMO. På den måten kan vi si at overdreven bruk gjelder de fleste av oss i større eller mindre grad”. Videre forteller hun at ”Stort sett ser det ut til at det kan ramme hvem som helst.”.

Til tross for endrede tendenser, mener ikke Line L. Olsen nødvendigvis at internettavhengighet er farlig; ”Vi bruker ofte internett og sosiale medier til både jobbsammenheng og det private og sosiale livet, og vi ser at vi får noe positivt ut av det.”

Det er mulig at overdreven mobilbruk er noe av grunnen til at vi er i tidsklemma, men for mange oppleves mobiltelefonen også som et avbrekk fra den.

 

Hva er konsekvensene?

Konsekvensene for å havne i tidsklemma er ofte å måtte avlyse planer, utebli fra aktiviteter, ha lite tid til selv seg og andre, og følelsen av å være utilstrekkelig. Terapeut Jens Fossum sier også at "[...] etter min erfaring som person og terapeut, har følelsen en sterk tilknytning til angst og stress.”.  

 

  

Det beste rådet

Tidsklemma er nesten like relativ som tiden selv, derfor er det enklere å leve med den enn å prøve å komme ut av den. Det beste rådet man kan gi, er å be folk ta et skritt tilbake, finne ut hva man blir stresset av og hvordan man skal takle det bedre. Mindre tiltak som å pakke lunsjen dagen før, legge oversiktlige planer, få orden på økonomien eller montere en hengekøye i hagen, kan også være små skritt mot en mindre tidsklemt hverdag.

 

Del denne artikkelen

Samarbeidsbanker

Eminentor samarbeider med flere store og små banker i Norge. Vi streber etter å gi deg det beste mulige lånetilbudet etter en helhetsvurdering av søknaden din. Et lån som er formidlet av Eminentor koster det samme som når du låner direkte av banken. Våre priser kan sammenlignes med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no.