Hvordan sette seg mål

Lån eller refinansier inntil 500 000 kr!

Din søknad behandles av flere banker - kostnadsfritt.
Lånebeløp
150 000
Løpetid
7
Lånet skal brukes til å refinansiere andre lån?
Månedsbeløp Fra 7 544,- *
* Lånksempel: 65 000 kr over 5 år, eksempelrente 6,99%., etabl.geb. 950 kr., mån. avgift 40 kr blir totalt 91 368 kr. Eff.rente 8,69%. Rentes settes individuelt mellom 8,69–25,3%. Lang nedbetalingstid og/eller en medsøker øker sjansene for å få lån. Du kan innfri lånet tidligere enn avtalt løpetid.
Søk nå
2018-07-04         Hint og tips
Hvordan sette seg mål

Hvordan sette seg mål

 Av Maria Kjellstadli Skylstad

 

En drøm er bare et ønske uten et mål og en plan. For å lykkes med å realisere drømmene sine, må man sette seg mål – fordi uten, mister man retning og fokus. Ved å tydelig definere nøyaktig hva man vil, og forstå hvorfor man vil det i utgangspunktet, øker sannsynligheten for suksess betraktelig. Ved å følge de fem gylne reglene for målsetting, er sjansen mye større for å nå målene og dermed drømmene sine;

  

De fem gylne reglene

 

1. Sett deg mål som motiverer deg

Motivasjon er nøkkelen til måloppnåelse. Derfor må målet ditt bety noe deg, og føles verdifullt å nå. Hvis du er likegyldig til resultatet, er sjansene små for at du legger inn innsatsen som kreves for å nå målene dine.

Målene må også relatere til de store og viktige tingene i livet ditt. Sannsynligheten for suksess øker når man føler hastverk, og har en «jeg gjøre dette»-holdning. Uten et slikt fokus, ender man fort opp med både for mange og uviktige mål, med for lite tid til å virkeliggjøre noen av dem. Uten å føle hastverk, utsetter man å gjøre det som skal til for at målet blir en realitet. Dermed klarer man ikke å nå målet, og føler seg demotivert, frustrert og skuffet over seg selv, og får en destruktiv «jeg får ikke til noe»-tankegang.

 

2. Sett smarte mål

02.02.18 RU main

Spesifikt
Målet må være tydelig og veldefinert. Vage og generelle mål gir lite retningslinjer, og fører ikke noe sted. Husk at målene dine skal vise deg veien du må gå for å kunne gjøre det du vil. Gjør det så lett som mulig for deg selv å komme dit du vil, ved å nøyaktig definere hvor du vil ende opp.

Målbart
Inkluder nøyaktige mengder, datoer osv. i målene dine slik at du kan måle din grad av suksess. Hvis målet kun er definert som «å kutte kostnader», hvordan kan du vite når du har lykkes? Ved å heller si at man skal  «kutte kostnadene med 20% innen ett år», er resultatet målbart, og du vet når du har nådd målet. Uten å kunne måle sin egen suksess, kan man ikke vite eller feire at man faktisk nådde det.

Oppnåelig
Sørg for at det er mulig å nå målene du setter. Hvis du setter et mål du selv ikke har tro på, blir du bare demotivert og mister selvtilliten. Men, du må også motstå fristelsen ved å sette mål som er for enkle. Å nå et mål du ikke måtte jobbe for, er ganske antiklimatisk, og kan gjøre at du i fremtiden frykter å sette mål du kanskje ikke når. Ved å sette realistiske, men utfordrende mål, finner man balansen man trenger.

Relevant
Mål burde være relevante til retningen du ønsker at livet ditt skal ta. Mål som er justert etter dette, gir deg fokuset du trenger for å gå frem og gjøre det som skal til. Hvis du setter spredte og inkonsekvente mål, kaster du bort tiden – og dermed livet ditt.

Tidsfrist
Du må sette en tidsfrist på når målet skal nås. Dette er igjen for at du skal vite når du kan feire egen suksess, og motiveres av dette. Når man jobber mot en tidsfrist, føler man mer press og hastverk, og når målet sitt mye fortere.

 

3. Skriv ned målet

Å fysisk skrive ned målet, gjør det mer ekte og håndfast. Når du skriver målet, bruk ordet «skal», i stedet før «vil», «ønsker» og «håper». For eksempel, «jeg skal betjene lånet mitt», i stedet for «jeg ønsker å betjene lånet mitt». Det første eksempelet viser handlekraft, og du kan se for deg selv lykkes i å betjene lånet. Det andre mangler lidenskap, og gjør det lettere å unnskylde seg selv hvis man sporer av og feiler. 

Plasser de nedskrevne målene på steder du daglig minnes på dem. Heng dem opp på veggen foran doen, dataskjermen, speilet eller kjøleskapet, for å konstant minnes på hva du ønsker å oppnå.

 

 

4. Legg en plan

Dette steget blir ofte glemt i målsetningsprosessen. Mange blir så fokusert på det endelige utfallet, at de glemmer å planlegge hvordan de skal klare det. Ved å skrive ned alle stegene som trengs for å nå målet, og krysse de av etterhvert som man fullfører dem, kan man fysisk se fremgangen mot det ultimate målet. Dette er særlig viktig hvis målet er stort og krevende, eller langsiktig.

 

5. Hold deg til planen

Husk at å sette mål er en vedvarende prosess, og ikke en mirakelløsning. Minn deg selv på hvordan og hvorfor du skal holde deg på sporet, og sett faste tidspunkt hvor du ser over, og jobber mot målene dine. Sluttmålet endres kanskje ikke mye på lang sikt, men veien du må gå for å nå dem kan endres drastisk.

  

 

Så, hvilket mål skal du oppnå?

 

Del denne artikkelen

Samarbeidsbanker

Eminentor samarbeider med flere store og små banker i Norge. Vi streber etter å gi deg det beste mulige lånetilbudet etter en helhetsvurdering av søknaden din. Et lån som er formidlet av Eminentor koster det samme som når du låner direkte av banken. Våre priser kan sammenlignes med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no.