Sparetips for et smartere økonomisk år

Lån eller refinansier inntil 500 000 kr!

Din søknad behandles av flere banker - kostnadsfritt.
Lånebeløp
150 000
Løpetid
7
Lånet skal brukes til å refinansiere andre lån?
Månedsbeløp Fra 7 544,- *
* Lånksempel: 65 000 kr over 5 år, eksempelrente 6,99%., etabl.geb. 950 kr., mån. avgift 40 kr blir totalt 91 368 kr. Eff.rente 8,69%. Rentes settes individuelt mellom 8,69–25,3%. Lang nedbetalingstid og/eller en medsøker øker sjansene for å få lån. Du kan innfri lånet tidligere enn avtalt løpetid.
Søk nå
2018-01-03         Sparing
Sparetips for et smartere økonomisk år

Skrevet av Ida Eldor

Nytt år og nye muligheter, det gjelder ikke bare for helsa! Det nye året er en god unnskyldning til å ta en skikkelig opprydding i privatøkonomien, slik at man kan få bedre råd både dette året, men også i årene som kommer. For å få bedre råd er det to ting som er spesielt viktig, det er nemlig å kutte unødvendige kostnader og å spare penger. Det finnes mange tips til hvordan man kan få orden på privatøkonomien og spare mer, så vi har satt opp en liste med ting som burde være enkelt å følge for de fleste.

 Sett opp ett budsjett for å få orden på privatøkonomien

 

Skap en oversikt – og et budsjett

Det aller viktigste for å få orden på privatøkonomien er å skape oversikt over hvordan du har det. Det vil si finne alle regninger og sørge for at de blir betalt, sette opp alt man har av utgifter på månedsbasis og se hvordan man ligger an i forhold til inntektene. Dersom man konstant bruker mer penger enn man har, burde man endre på det man bruker penger på og hva man kan kutte av kostnader. Sett opp et nytt budsjett for hvordan du ønsker å bruke pengene dine, basert på inntektene du har og faste utgifter. Sett også opp hvor mye du vil spare i måneden og legg inn et automatisk trekk rett etter du mottar lønnen.

 

Hold budsjettet

Den enkle delen av budsjettering er å sette det opp, det vanskelige er å faktisk holde seg til det. Et smart tips kan for eksempel være at man tar ut kontanter for uken, og at man kun benytter seg av det når man skal handle. Det forutsetter selvfølgelig at man betaler regninger, lån, husleie og lignende på nett først, og at man kun bruker kontantene på forbruksvarer og mat. Flere undersøkelser viser at man faktisk er mer forsiktig med pengebruken dersom man bruker kontanter fremfor kort, så dette kan spare deg mye i lengden.

 

 Hold deg til budsjettet når du handler

 

Innfør en kjøpestopp

Det kan være lett å la seg friste av alle salgene i disse dager, men det er viktig å huske på at selv om noe er på tilbud betyr ikke det nødvendigvis at man trenger det. Så om du er den som sier ”den var på halv pris til 2000 kr så jeg kjøpte den!” vil det si at du nettopp brukte 2000 kr. Det kan derfor være lurt å innføre en kjøpestopp som vil si at du ikke handler noe som helst du ikke egentlig trenger. Det vil si at du kan handle mat, gaver til andre, ting som kan berike livet som for eksempel konsertbilletter, og du kan erstatte noe om det går i stykker, men ingenting unødvendig. En kjøpestopp kan vare i alt fra en måned til hele året om du ønsker å utfordre deg selv, men uansett hva du velger vil du nok spare mye penger.

 

Handle på tilbud

Du kan handle både forbruksvarer og matvarer på tilbud for å spare penger. Dersom du har planlagt å kjøpe en ny seng, sofa eller spisegruppe er nå tiden for å gjøre det. Januar har vanligvis de beste tilbudene, så dersom det er noe du faktisk trenger burde du kjøpe det når det er på salg.

 

Det er også en god idé å sjekke tilbudsavisene etter tilbud på matvarer. Man kan spare ganske mye dersom man planlegger ukemenyen kun basert på matvarer som er på tilbud. Dersom man legger en meny og lager handleliste før man drar på butikken unngår man også å kjøpe unødvendige ting kun fordi man har lyst på det der og da.

 

 Salg kan være fristende, men det er lett å bruke for mye penger

 

Bytt eller avslutt abonnement/medlemskap

Abonnement og medlemskap er vanlige månedsutgifter man har til for eksempel mobil, strøm, treningssenter, TV-kanaler og lignende. Dersom man har et medlemskap på treningssenter til 499 kr i måneden, utgjør det faktisk så mye som 5988 kr i løpet av et år. Det sier seg selv at dersom man ikke benytter seg av dette medlemskapet er det ikke verdt så mye, og man burde avslutte det for å spare penger. Det kan også lønne seg å endre mobilabonnement eller strømleverandør for å få ned kostnadene på disse postene.

 

En ny vanlig utgiftspost er streamingtjenester, både for musikk og film/TV-serier. Disse koster rundt 100 kr i måneden så dermed tenker man kanskje ikke over at det er noe særlig å betale. Det som er problemet for flere er at de melder seg inn for å få en gratis måned, for så å aldri melde seg ut igjen, selv om de egentlig ikke benytter seg av tjenesten. Se for deg at du betaler for Netflix, HBONordic, Spotify og Viaplay hver måned. En og en er de kanskje billige men dersom man betaler for alle fire et helt år vil kostnadene komme på mellom 4000-5000 kr. Det kan derfor være lurt å ta en liten gjennomgang på hva man abonnerer på, slik at man kan spare penger ved å si opp det man ikke egentlig bruker.

Bytt bank – og sparekonto

Kanskje du allerede har en sparekonto som det er en del penger på. Det du da burde sjekke er hvor bra rente du får på denne kontoen. Dersom renten er lav kan du gjøre lurt i å sammenligne andre banker og bytte til en bank hvor du vil få bedre rente på dine sparepenger. Dette kan gjøre at du får mer igjen for å spare på pengene dine, som er ganske lettjente penger.

 

Refinansier gammel gjeld

Dersom du sliter med mye gjeld kan en god start på å bli kvitt den være å refinansiere gjelden. Det kan man gjøre uavhengig om man har gjeld i boliglån, billån, kredittkort, smålån, eller andre typer lån. Dersom du har betalt ned på boliglånet til under 60 % av boligen er belånt, vil det vanligvis være mulig å forhandle med banken om rentene, og slik kan du få lavere kostnader.

 

Hvis du har mye gjeld i kredittkort og smålån kan man refinansiere denne gjelden i et nytt lån. Har man boliglån kan man muligens refinansiere annen gjeld i dette lånet som vanligvis har lave renter. Dersom man ikke har boliglån, eller har belånt inn til 85% av boligens totale verdi, vil man kunne refinansiere gjelden i et lån uten sikkerhet. Da vil man vanligvis få høyere rente enn i lån med sikkerhet, men man vil også kunne få lavere rente enn det man har på kredittkort og smålån, som vil kunne gjøre at man sparer penger på å refinansiere gjelden.

 

Spar penger med Eminentor

Hos oss i Eminentor kan du sammenligne ulike banker og sette opp en egen sparekonto til akkurat det du selv ønsker. Eminentor samarbeider med flere banker slik at du skal kunne finne en bank som passer for deg og som kan gjøre deg motivert til å spare mer.

 

Dersom du sliter med sparing, regninger, eller generelt andre ting i forhold til din egen økonomi kan du ta kontakt med rådgivere som kan hjelpe deg. Du kan enten ta kontakt med din egen bank eller med Eminentor’s rådgivere på telefon

Sett opp en sparekonto via Eminentor – og få orden på din privatøkonomi!

Del denne artikkelen

Samarbeidsbanker

Eminentor samarbeider med flere store og små banker i Norge. Vi streber etter å gi deg det beste mulige lånetilbudet etter en helhetsvurdering av søknaden din. Et lån som er formidlet av Eminentor koster det samme som når du låner direkte av banken. Våre priser kan sammenlignes med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no.