Finansieringsbevis når du skal ta opp boliglån

Lån eller refinansier inntil 500 000 kr!

Din søknad behandles av flere banker - kostnadsfritt.
Lånebeløp
150 000
Løpetid
7
Lånet skal brukes til å refinansiere andre lån?
Månedsbeløp Fra 7 544,- *
* Lånksempel: 65 000 kr over 5 år, eksempelrente 6,99%., etabl.geb. 950 kr., mån. avgift 40 kr blir totalt 91 368 kr. Eff.rente 8,69%. Rentes settes individuelt mellom 8,69–25,3%. Lang nedbetalingstid og/eller en medsøker øker sjansene for å få lån. Du kan innfri lånet tidligere enn avtalt løpetid.
Søk nå
2017-12-18         Hint og tips
Finansieringsbevis når du skal ta opp boliglån

Foto: med tillatelse, CC0

Skrevet av Silje Føyen

Skaff finansieringsbevis før du går på visning

Før du skal kjøpe bolig, trenger du et finansieringsbevis. Finansieringsbevis er det samme som lånebevis, og det viser hvor mye penger banken vil gi deg i boliglån - altså hvor mye penger du har å kjøpe bolig for. Å ordne dette før du går på visning, gir deg trygghet når du ønsker å by på en bolig flere er interessert i. Du trenger da ikke å ta forbehold i budrunden, om at banken vil gi deg det lånet du tror du kan få. Hvis du er heldig å vinne budrunden, vil megler raskt kunne få klart svar fra banken om at du kan finansiere boligen. Et finansieringsbevis er gyldig i tre måneder, og kan fornyes.

Krav om 15% egenkapital.

Det er et krav at 15% av boligens verdi må bestå av egenkapital. Dette må være på plass før banken kan bestemme hva du kan få låne. Disse pengene kan være oppsparte penger, forskudd på arv eller penger spart opp i BSU hvis du er under 34 år gammel. Noen er også så heldige at de har foreldre som har mulighet for å stille opp med egenkapitalen som er nødvendig for å få kjøpt bolig.

boliglån, finansieringsbevis

Foto: med tillatelse, CC0

Eiendomsmegler skal ikke ha finansieringsbeviset

Når du skal legge inn bud på en bolig, må du fylle ut et budskjema, med blant annet kontaktinformasjon til bankforbindelsen din. Det er fort gjort å tenke at man like godt kan sende megler hele finansieringsbeviset, men det skal man la være. Å ha kjennskap til hvor mye lån banken er villig til å gi deg, kan bli utnyttet av megler til å presse opp prisen på den boligen du er interessert i. Boligkjøp er et taktisk spill hvor man bør holde kortene tett til brystet, og ikke la motparten vite at man har mer enn det man tilbyr. Som kjøper ønsker du jo å få boligen til lavest mulig pris. Hvis megler har tilgang på finansieringsbeviset ditt, har både megler og boligselger plutselig informasjon om hvor mye du har til rådighet, og selger kan dermed si nei til budet ditt, hvis han vet du er god for mer enn du har budt. På den måten kan prisen presses opp. Du skal nøye deg med å oppgi telefonnummer til bankforbindelsen din, så kan megler ta kontakt og få bekreftet at det beløpet du har lagt inn bud på, er innenfor lånerammen banken har satt. Banken skal heller ikke gi opplysninger om akkurat hvor mye lån du har fått innvilget. Dette er noe megler ikke trenger vite før andre konkurrenter har gitt seg og du har fått aksept for budet ditt.

finansieringsbevis, boliglån

Foto: med tillatelse, CC0

Det er altså klokt å skaffe til veie et finansieringsbevis før man går ut og ser på boliger eller involverer seg i en budrunde. Går man til en lånemegler, vil de kunne hjelpe med å innhente tilbud fra flere banker, og skaffe deg de beste lånebetingelsene i forhold til din økonomi og egenkapital. De fleste tenker nok på forbrukslån når de tenker på lånemeglere, men de kan også hjelpe med søknad til finansieringsbevis for boligkjøp.

Del denne artikkelen

Samarbeidsbanker

Eminentor samarbeider med flere store og små banker i Norge. Vi streber etter å gi deg det beste mulige lånetilbudet etter en helhetsvurdering av søknaden din. Et lån som er formidlet av Eminentor koster det samme som når du låner direkte av banken. Våre priser kan sammenlignes med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no.