Å bytte bank for boliglånet

Lån eller refinansier inntil 500 000 kr!

Din søknad behandles av flere banker - kostnadsfritt.
Lånebeløp
150 000
Løpetid
7
Lånet skal brukes til å refinansiere andre lån?
Månedsbeløp Fra 7 544,- *
* Lånksempel: 65 000 kr over 5 år, eksempelrente 6,99%., etabl.geb. 950 kr., mån. avgift 40 kr blir totalt 91 368 kr. Eff.rente 8,69%. Rentes settes individuelt mellom 8,69–25,3%. Lang nedbetalingstid og/eller en medsøker øker sjansene for å få lån. Du kan innfri lånet tidligere enn avtalt løpetid.
Søk nå
2017-12-22         Refinansiering
Å bytte bank for boliglånet

                                                                                                                                           Foto: med tillatelse, CCo

Av SIlje Føyen

- hvordan blir det med skattefradraget når man er to som betaler på lånet?

Det kan lønne seg å følge med litt på hvor man har boliglånet sitt. Noen ganger kan det å skifte bank gi bedre betingelser for boliglånet enn det man har. Går man til en lånemegler, vil man kunne få tilbud fra flere banker. Istedenfor å ta til takke med det hver enkelt bank har å tilby, kan man da sammenlikne betingelsene i de forskjellige bankene, og velge det lånet som gir best betingelser. Velger man å skifte bank og å refinansiere boliglånet, er det noen ting man skal være oppmerksom på i forhold til Skatteetaten, hvis man er to parter som er gift og betaler på lånet.

bytte av bank, fradrag på skatten

                                                                                                                                            Foto: med tillatelse, CCo

Baksmell på skatten for den ene parten ved bytte av bank

Er man gift, har boliglån som begge betaler på, og som begge får rentefradrag for på ligningen, skal man være litt obs på å følge dette opp i forhold til Skatteetaten ved  bytte av bank for boliglånet. Hvis man ikke passer på, kan den ene parten plutselig stå igjen med en skikkelig baksmell på skatten, mens den andre får igjen tilsvarende på skatten, når årets skatteoppgjør kommer. Alt i alt blir skattefradraget det samme som før, det er bare at det nå fordeles ulikt på de to partene. Den lånet står på, får hele rentefradraget, og derfor mer igjen på skatten i forhold til det som tidligere er oppgitt til skattemyndighetene, mens den andre nå har mindre skattefradrag i forhold til det som tidligere er oppgitt til skattemyndighetene.

Kun en kan stå som eier av lånet i banken

Oppgavegiver, altså banken, rapporterer inn den som står som hovedeier av lånet til Skatteetaten.

Det er også denne personen som får hele rentefradraget på likningen sin. Det er altså slik at den ene parten automatisk får alt skattefradraget rapportert inn i systemet, ved bytte av bank. Dette kan virke urettferdig når begge betaler på lånet. Så hvordan kan man sørge for at begge parter får skattefradrag tilsvarende det man har betalt, på et lån begge betaler på?

fordele skattefradraget

                                                                                                                                            Foto: med tillatelse, CCo

Løsningen på problemet

Det er ikke verre å løse dette problemet enn å gå inn i skattekortet til hver part, og fordele lån og rentefradrag seg imellom. Man står fritt til å fordele dette som man vil når man er gift. Det kan allikevel være lurt, hvis den ene parten tjener under 100 000 i året, at den parten som tjener mest, får hele rentefradraget, fordi det ikke vil avstedkomme noe mer fradrag enn minstefradraget (lønnsfradraget) og personfradraget for inntekt under 100 000 kroner i året.

Del denne artikkelen

Samarbeidsbanker

Eminentor samarbeider med flere store og små banker i Norge. Vi streber etter å gi deg det beste mulige lånetilbudet etter en helhetsvurdering av søknaden din. Et lån som er formidlet av Eminentor koster det samme som når du låner direkte av banken. Våre priser kan sammenlignes med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no.