Kontokreditt vs. forbrukslån - hva bør man velge?

Lån eller refinansier inntil 500 000 kr!

Din søknad behandles av flere banker - kostnadsfritt.
Lånebeløp
150 000
Løpetid
7
Lånet skal brukes til å refinansiere andre lån?
Månedsbeløp Fra 7 544,- *
* Lånksempel: 65 000 kr over 5 år, eksempelrente 6,99%., etabl.geb. 950 kr., mån. avgift 40 kr blir totalt 91 368 kr. Eff.rente 8,69%. Rentes settes individuelt mellom 8,69–25,3%. Lang nedbetalingstid og/eller en medsøker øker sjansene for å få lån. Du kan innfri lånet tidligere enn avtalt løpetid.
Søk nå
2017-12-08         Eminentor
Kontokreditt vs. forbrukslån - hva bør man velge?

Foto:  Helloquence på Unsplash

Av Silje Føyen

Hva er kontokreditt

Kontokreditt er en kreditt knyttet til brukskontoen din, som gjør at du kan overtrekke kontoen din inntil det beløpet kontokreditten er satt til. Du betaler kun renter av det beløpet som er brukt, og renten belastes kontoen din månedlig. Kontokreditt kan du søke om hos banken din, men du må være over 18 år. De fleste banker tilbyr kontokreditt med en ramme på 5000 til 50 000 kr, under forutsetning av at man har lønnskonto i banken, hvor det kommer inn månedlige lønninger, og at du består en kredittsjekk. Renten på kontokreditten er litt forskjellig hos de forskjellige bankene, så det kan lønne seg å sjekke hvilken bank som har lavest rente og kanskje bytte bank, hvis man vet man har behov for å opprette kontokreditt.Hva er et forbrukslån

Når man låner penger, er det vanlig å stille sikkerhet i eiendeler eller eiendom. Et forbrukslån er et lån som gis uten sikkerhet, og en konsekvens av dette, er at renten blir relativt høy. Renten på et forbrukslån ligger normalt et sted mellom 6% og 25%, avhengig av økonomisk situasjon til låntager, kredittscore og betalingsanmerkninger. Et typisk forbrukslån ligger i størrelse på et sted mellom 1000 og 500 000 kroner.

kontokreditt vs. forbrukslån

Foto:  Ramiro Mendes på  Unsplash

Hva er likt med kontokreditt og forbrukslån

Til grunn for begge typer lån ligger en vurdering av formue, gjeld, inntekt og kredittscore.

Videre er begge typer lån usikret. Det tas altså ikke tas pant i noen av eiendelene dine. Dette betyr også at begge lån vil ha en relativt høy rente.

Hva er forskjellen på kontokreditt og forbrukslån

Kontokreditten er normalt gebyrfri og du betaler ikke noe etableringsgebyr.

Kontokreditten har et tak, en såkalt kredittgrense på inntil 50 000 kr. Kredittgrensen kan også være mindre - dette må man avtale med banken. Et forbrukslån ligger normalt på mellom 1000 og 500 000 kroner, og et et engangsbeløp man får utbetalt. Når man tar opp forbrukslån betaler man et etableringsgebyr, som trekkes fra lånebeløpet ved utbetaling.

Kontokreditt er vanlig å bruke til småinnkjøp, som et kortsiktig lån, mens man venter på neste lønning, og som buffer til uforutsette utgifter. Ett forbrukslån tas ofte opp til større, planlagte utgifter som f.eks oppussing av bad, kjøp av mobiltelefon eller datamaskin. Renten på kontokreditten er fast fra bankens side, mens renten på et forbrukslån vil variere i forhold til personlige faktorer som blant annet inntekt, gjeld, kredittscore og alder. Et forbrukslån vil som regel ha en nedbetalingstid på inntil 15 år, mens kontokreditten betales ned hver gang det går penger inn på kontoen din.

Hva lønner seg - forbrukslån eller kontokreditt?

Foto:  Igor Ovsyannykov på Unsplash

Lønner det seg med kontokreditt eller med forbrukslån

Hva som lønner seg, er avhengig av hva lånet skal brukes til. Trenger man litt ekstra penger, men er usikker på hvor mye, er kontokreditt nok den beste løsningen.

Har du derimot bestemt deg for et større innkjøp, hvor du vet nøyaktig hvor mye du trenger, er et forbrukslån nok den beste løsningen.

Del denne artikkelen

Samarbeidsbanker

Eminentor samarbeider med flere store og små banker i Norge. Vi streber etter å gi deg det beste mulige lånetilbudet etter en helhetsvurdering av søknaden din. Et lån som er formidlet av Eminentor koster det samme som når du låner direkte av banken. Våre priser kan sammenlignes med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no.