Hva burde du vite før du blir kausjonist eller medsøker på lån?

Lån eller refinansier inntil 500 000 kr!

Din søknad behandles av flere banker - kostnadsfritt.
Lånebeløp
150 000
Løpetid
7
Lånet skal brukes til å refinansiere andre lån?
Månedsbeløp Fra 7 544,- *
* Lånksempel: 65 000 kr over 5 år, eksempelrente 6,99%., etabl.geb. 950 kr., mån. avgift 40 kr blir totalt 91 368 kr. Eff.rente 8,69%. Rentes settes individuelt mellom 8,69–25,3%. Lang nedbetalingstid og/eller en medsøker øker sjansene for å få lån. Du kan innfri lånet tidligere enn avtalt løpetid.
Søk nå
2017-12-05         Hint og tips
Hva burde du vite før du blir kausjonist eller medsøker på lån?

Av Ida Eldor

 

Se for deg situasjonen at noen i familien din skal ta opp lån. De har ikke nok penger til å få lånet alene, så de spør deg om å stille som kausjonist. Det er vanligvis barn som spør sine foreldre om å stille som kausjonist, ettersom høye boligpriser og krav til egenkapital har gjort det vanskelig for nyutdannede å kjøpe bolig. Nå er det også innført strengere generelle krav til lån, som at den maksimale lånesummen på fem ganger brutto inntekt nå skal inkludere studielån. Det er likevel en del ting man må vite før man bestemmer seg for å være kausjonist, samt flere faktorer man bør vurdere før man skriver under avtalen.

 

 

 

En kausjonist er en person som stiller sikkerheten til noen andres lån. Dette er mest vanlig dersom man for eksempel skal søke om boliglån, fremfor andre lån. Å være en kausjonist for noens lån betyr at kausjonisten er ansvarlig for gjelden sammen med låntakeren, og er en ekstra garanti til banken. Man stiller da vanligvis sikkerhet i bolig eller bil. Det kan oppstå situasjoner i familien, som skilsmisser, som gjør at kausjonsansvaret blir en realitet, men det er veldig sjeldent det faktisk blir brukt. Det kan jo være fordi de fleste vil ikke stille som kausjonist med mindre de vet at lånet vil bli nedbetalt av hovedsøker som planlagt.

 

Før du setter deg opp som kausjonist er det viktig å vite at bankene har opplysningsplikt. Dette vil si at de har plikt til å informere deg om størrelsen på et eventuelt lån, hvor lenge du stiller som kausjonist, størrelsen på kausjonskrav eller det høyeste beløpet kausjonisten skal sikre, at man også vil få ansvar for renter og avdrag dersom hovedsøker misligholder lånet, samt hvilke eiendeler banken tar kausjon i, m.m. Banken har også en frarådningsplikt, som vil si at de skal fraråde deg å stille som kausjonist dersom økonomien din ikke tilsier at du vil kunne klare å innfri lånet.

 

Det positive med å stille som kausjonist er at banken ikke kan rette krav mot deg som kausjonist før de har tatt rettslige skritt mot hovedsøkeren først. For at kausjonsavtalen skal være bindende må den være skriftlig, samt inneholde opplysningene listet i forrige avsnitt. Dersom noen vilkår ikke står i kausjonsavtalen vil de heller ikke være bindende for kausjonisten.

 

 

 

En medsøker er mer vanlig på forbrukslån og lån uten sikkerhet. Man vil gjerne ha en medsøker dersom man har lav inntekt, ettersom lånet da beregnes ut i fra den samlede inntekten til hovedsøker og medsøker. På denne måten kan man også få bedre lånevilkår, som for eksempel lavere effektiv rente. Man har også her et solidarisk ansvar for at gjelden tilbakebetales, og derfor faller ulempene i større grad på medsøkeren, dersom hovedsøkeren ikke innfrir lånet. Du har med andre ord de samme forpliktelsene som hovedsøkeren har hvis du stiller som medsøker på et lån uten sikkerhet.

 

Det er altså mye ansvar man tar på seg dersom man stiller enten som kausjonist eller medsøker. Derfor blir man frarådet til det om man ikke har økonomi til å tåle det dersom lånet blir misligholdt av hovedsøkeren, og man burde ikke si ja til å stille som kausjonist eller medsøker på lån bare for å være snill, ettersom det kan ha ganske store konsekvenser.

 

 

 

Hos Eminentor kan du søke om forbrukslån med medsøker. Vi samarbeider ulike banker for deg slik at du skal kunne få det beste mulige tilbudet og de beste lånevilkårene. Via Eminentor kan man søke om lån uten sikkerhet på inntil 500 000 kr.

 

Søk lån med en medsøker – og få bedre lånevilkår!

Del denne artikkelen

Samarbeidsbanker

Eminentor samarbeider med flere store og små banker i Norge. Vi streber etter å gi deg det beste mulige lånetilbudet etter en helhetsvurdering av søknaden din. Et lån som er formidlet av Eminentor koster det samme som når du låner direkte av banken. Våre priser kan sammenlignes med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no.