Hva er en betalingsanmerkning?

Lån eller refinansier inntil 500 000 kr!

Din søknad behandles av flere banker - kostnadsfritt.
Lånebeløp
150 000
Løpetid
7
Lånet skal brukes til å refinansiere andre lån?
Månedsbeløp Fra 7 544,- *
* Lånksempel: 65 000 kr over 5 år, eksempelrente 6,99%., etabl.geb. 950 kr., mån. avgift 40 kr blir totalt 91 368 kr. Eff.rente 8,69%. Rentes settes individuelt mellom 8,69–25,3%. Lang nedbetalingstid og/eller en medsøker øker sjansene for å få lån. Du kan innfri lånet tidligere enn avtalt løpetid.
Søk nå
2017-11-29         Hint og tips
Hva er en betalingsanmerkning?

Har du fått beskjed om at du har en betalingsanmerkning, er det lurt å ordne opp. Foto: med tillatelse, CCo

Av Silje Føyen

En betalingsanmerkning er kort sagt det man får når man ikke klarer å betale regningene sine.

Før det kommer så langt, får man et inkassovarsel i posten. Inkassoloven regulerer rettigheter og plikter rundt inkassokrav, og hele prosessen er detaljert beskrevet i lovverket fra staten. Forbrukerrådet har laget en detaljert oversikt over lover og regler rundt inkasso. Lar man være å reagere på inkassovarselet, og fortsatt ikke har betalt gjeldende regning innen oppgitte frist, vil det føre til at man blir registrert hos kredittselskapene med en betalingsanmerkning.

Hvorfor får man en betalingsanmerkning

Når man unnlater å betale regninger eller avdrag på lån til riktig tid, får man som regel først et varsel fra selskapet man er kunde hos. Dette vil som oftest også inneholde en advarsel om at saken sendes til inkasso hvis man ikke betaler til ny frist.  Hvis denne nye fristen heller ikke overholdes, sendes saken som oftest videre til et inkassobyrå, men den du skylder kan også selv kreve inn beløpet.

I begge tilfeller har den man skylder rett til å legge til innkrevningskostnader og forsinkelsesrenter på det opprinnelige beløpet. Både renten og innkrevningskostnadene er regulert av staten. Det står mer å lese om dette i lenkene over. Det å få saken sin overført til inkasso, innebærer altså ekstra utgifter.

inkassosaker kan føre til betalingsanmerkninger

Hvis man ikke reagerer på en inkassosak, kan den føre til betalingsanmerkning. Foto: med tillatelse, CCo

Unnlater man å reagere på inkasso, og fortsatt ikke betaler regningen, får man en betalingsanmerkning. For at opplysninger om deg skal kunne bli registrert, må inkassobyrået ha kontaktet forliksrådet og/eller namsmannen. En måned etter dette, kan kredittopplysningsbyråene registrere betalingsanmerkningen. Det vil si at man registreres som dårlig betaler hos kredittselskapene. Man tenker kanskje umiddelbart at dette ikke har noe å si, men det er mange tilfeller hvor det blir foretatt en kredittsjekk, og hvor det å ha en betalingsanmerkning får betydning for om du får lov til å kjøpe en tjeneste eller ikke. Dette gjelder for eksempel ved kjøp av mobiltelefonabonnement, forsikringer, leie av bolig og når man skal ta opp f.eks boliglån.


ordne opp i inkassosaken, betalingsanmerkningen slettes

Det beste er å ordne opp, ta kontakt og få en nedbetalingsordning. Foto: med tillatelse, CCo

Hvordan ordner jeg opp når jeg har fått en betalingsanmerkning

Har du først fått en betalingsanmerkning, blir den stående til du har ordnet opp og betalt det du skylder. Da skal betalingsanmerkningen slettes omgående. Ta kontakt med inkassobyrået og snakk med dem om hvordan du kan få gjort opp for deg. En anmerkning skal uansett ikke brukes lenger enn i fire år. Hvis du lurer på om du er registrert med betalingsanmerkning, kan du ta kontakt med et kredittopplysningsbyrå for å få opplysninger om dette. De har nemlig plikt til å gi deg disse opplysningene om deg selv.

Lurer du på om det finnes muligheter for å få lån med betalingsanmerkning, kan du lese mer om dette i lenken.

Del denne artikkelen

Samarbeidsbanker

Eminentor samarbeider med flere store og små banker i Norge. Vi streber etter å gi deg det beste mulige lånetilbudet etter en helhetsvurdering av søknaden din. Et lån som er formidlet av Eminentor koster det samme som når du låner direkte av banken. Våre priser kan sammenlignes med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no.