Hva må man vite som førstegangskjøper?

Lån eller refinansier inntil 500 000 kr!

Din søknad behandles av flere banker - kostnadsfritt.
Lånebeløp
150 000
Løpetid
7
Lånet skal brukes til å refinansiere andre lån?
Månedsbeløp Fra 7 544,- *
* Lånksempel: 65 000 kr over 5 år, eksempelrente 6,99%., etabl.geb. 950 kr., mån. avgift 40 kr blir totalt 91 368 kr. Eff.rente 8,69%. Rentes settes individuelt mellom 8,69–25,3%. Lang nedbetalingstid og/eller en medsøker øker sjansene for å få lån. Du kan innfri lånet tidligere enn avtalt løpetid.
Søk nå
2017-11-28         Hus og hjem
Hva må man vite som førstegangskjøper?

Av Ida Eldor

 

Det kan være overveldende å skulle låne penger for første gang ettersom det er mange ukjente ord og uttrykk. Det kan også være litt skummelt ettersom det ikke er dine egne penger du bruker, det er penger som faktisk må tilbakebetales. Det er derfor viktig å tenke langsiktig når man skal ta opp lån som for eksempel boliglån, ettersom å kjøpe en primærbolig er en av de største investeringene man gjør. Det er flere ting man må tenke på når man skal låne penger, og noe av det første en må finne ut er hvor mye man trenger å låne, hvor mye man låne, og hvor mye lånet vil koste. Samtlige lån har rentekostnader, og da er det forskjell på nominell og effektiv rente.

 

 

Hva er forskjellen på nominell og effektiv rente?

 

Nominell rente er grunnrenten man får når man skal låne penger, og den nominelle renten inneholder ikke alle kostnader.

 

Effektiv rente er renten hvor summen av alle kostnader ved lånet er tatt med. Dette inkluderer den nominelle renten, samt alle etableringsgebyr, termingebyr og depotgebyr lånet har. Den effektive renten kan påvirkes av antall betalingsterminer per år, samt lånets nedbetalingstid. Når man skal beregne hvor mye et lån vil koste er det dermed den effektive renten som betyr mest, ettersom man der har regnet med alle kostnadene ved lånet.

 

 

 

Hvorfor ta opp lån?

 

Førstegangskjøpere tar gjerne opp lån for å ha råd til å kjøpe sin første bolig. Et boliglån er et av de beste lånene på markedet, ettersom det ofte har svært lave renter. Det kan være ganske vanskelig å få et boliglån ettersom det er mange krav for å få innvilget lånet, og det kan også være vanskelig å beherske et slikt lån. Man burde derfor ikke låne mer enn det man vet man vil klare å beherske i kostnader per måned.  

 

 

 

Generelle lånevilkår for boliglån

 

Dersom du skal søke om boliglån for første gang er det mye informasjon du må ha. For det første så kan man kun søke om boliglån som er inntil 5 ganger den årlige brutto inntekten, inkludert andre lån som studielån, forbrukslån og lignende. Det kreves også 15% egenkapital ved kjøp av primærbolig. Det kreves også at en betaler avdrag for lån som overstiger 60% av boligens verdi, noe som betyr at man må betale ned på det faktiske lånet, og ikke bare kan betale rentene. Det kan også være at enkelte banker har andre vilkår som må overholdes i tillegg til de lovpålagte lånevilkårene.

 

 

 

Nyttige tips og informasjon

 

En viktig ting å huske på når man skal kjøpe bolig er at man må se på totalsummen av boligen. Det kan være lett å bli revet med i budrunder og tenke at prisantydningen er det man må betale, men for flere boliger kommer det også dokumentavgift, fellesgjeld og felleskostnader. Et boliglån skal faktisk dekke alt dette og det er viktig å huske på at maks lånebeløp på 5 ganger brutto inntekt også gjelder fellesgjelden, ettersom den kan være ganske høy. Man burde sette seg et maksbeløp man er villig og har evne til å betale, og ikke overstige dette i budrunden. Man burde også ha et finansieringsbevis på plass før man begynner å by på en bolig. Et finansieringsbevis er en sikkerhet både for deg selv, men ikke minst for selgeren, som da vet at man vil få låne pengene dersom man vinner budrunden.

 

 

 

Neste ting man kanskje ikke tenker så mye over er at større banker ofte har høyere gebyrer enn det mindre banker har. Det kan gjøre at det er større forskjell på den nominelle og den effektive renten dersom man låner penger fra en større bank, og at man kanskje burde vurdere å låne fra mindre banker. Man burde også sammenligne ulike banker for å se hvor man kan få de beste betingelsene før man søker om å låne penger. På Finansportalen.no kan man finne en oppdatert liste over hvilke banker som tilbyr laveste rente på boliglån.

 

 

 

Dokumentasjon ved lånesøknad

 

Det kreves en del dokumentasjon for at bankene skal kunne vurdere om man kan få innvilget boliglån eller ikke. I tillegg til personalia, samt informasjon brutto årsinntekt og andre lån, som for eksempel studielån eller forbrukslån, krever bankene at man legger frem de tre siste lønnsslippene, samt selvangivelsen fra forrige år. Dersom du nettopp har startet i jobb når du søker om å låne penger kan du legge ved en kopi av ansettelseskontrakten i stedet for de tre siste lønnsslippene.

 

 

 

Boliglån via Eminentor

 

Det er mulig å søke om boliglån via Eminentor sine nettsider. Eminentor hjelper søkere med betalingsanmerkninger, inkassogjeld, uregelmessige inntekter, samt søkere som er nye i Norge med å søke om boliglån. Hos Eminentor kan man kanskje få et boliglån selv om man har fått avslag hos mange andre banker tidligere, fordi vi gir flere sjansen til å få et lån. Eminentor samarbeider med flere banker og fremstiller fremtidig betalingsevne for å øke sjansene for å få lån innvilget. Hos Eminentor kan man få boliglån med gode betingelser og nominell rente fra 6,99%.

 

Søk boliglån via Eminentor – og flytt inn i din drømmebolig!

Del denne artikkelen

Samarbeidsbanker

Eminentor samarbeider med flere store og små banker i Norge. Vi streber etter å gi deg det beste mulige lånetilbudet etter en helhetsvurdering av søknaden din. Et lån som er formidlet av Eminentor koster det samme som når du låner direkte av banken. Våre priser kan sammenlignes med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no.