Kredittsjekk og kredittscore

Lån eller refinansier inntil 500 000 kr!

Din søknad behandles av flere banker - kostnadsfritt.
Lånebeløp
150 000
Løpetid
7
Lånet skal brukes til å refinansiere andre lån?
Månedsbeløp Fra 7 544,- *
* Lånksempel: 65 000 kr over 5 år, eksempelrente 6,99%., etabl.geb. 950 kr., mån. avgift 40 kr blir totalt 91 368 kr. Eff.rente 8,69%. Rentes settes individuelt mellom 8,69–25,3%. Lang nedbetalingstid og/eller en medsøker øker sjansene for å få lån. Du kan innfri lånet tidligere enn avtalt løpetid.
Søk nå
2017-11-27         Refinansiering
Kredittsjekk og kredittscore

Vet du hva en kredittscore er, og hvorfor du blir kredittsjekket?            Foto: med tillatelse, CCo

Av Silje Føyen

Du står og skal kanskje kjøpe deg ny telefon med abonnement hos ny telefonoperatør. Noen dager etter at du har kjøpt telefonen, får du et brev i posten med beskjed om at telefonoperatøren har kredittsjekket deg. Men hva betyr dette egentlig?

Hva er en kredittsjekk?

En kredittsjekk gjøres av et firma som har spesialisert seg på denne typen sjekk av enkeltpersoner. Det er en gjennomgang av offentlige opplysninger om alt fra lønn til inkassosaker og hva man eier av f.eks eiendom. På bakgrunn av kredittsjekken, får man en kredittscore, eller kredittrating, ofteste i form av et tall mellom 0 og 100. Det er mange faktorer som virker inn på dette tallet, og bak utregningene ligger det kompliserte matematiske modeller.

Hvor hentes informasjonen som ligger til grunn for en kredittsjekk?

Det finnes flere store selskaper som utfører kredittvurderinger, og de opererer etter litt forskjellige modeller. Felles for dem, er at de baserer kredittscoren på opplysninger fra blant annet:

* Brønnøysundregistrene (Løsøreregisteret, Foretaksregisteret, Enhetsregisteret, Regnskapsregisteret)

* Skattedirektoratet

* Folkeregisteret

* Norsk Eiendomsinformasjon

* Forliksråd

* Inkassoselskaper

* By- og Sorenskrivere

Kredittscoren virker inn på om du får lån eller om du får lov til å handle på kreditt. Det kan også virke inn på om et telefonselskap vil gi deg abonnement. Kredittscoren din settes av maskiner, og sier noe om hvorvidt du er en god betaler, eller om det er stor sannsynlighet for at du vil misligholde lån eller la være å betale regningene dine i tide. Jo lavere kredittscore du har, jo dårligere betaler regnes du for å være. Er tallet veldig lavt, vil det også utføres en manuell kredittsjekk, hvor mennesker går igjennom opplysningene dine manuelt.


Dette drar kredittscoren ned

De viktigste faktorene som drar ned din kredittscore er:

  • - Betalingsanmerkninger
  • - Hyppige andresseendringer
  • - Sterkt varierende inntekt
  • - Lav og/eller synkende inntekt
  • - Om du er innehaver av enkeltmannsforetak med negativ betalingshistorikk
  • - Alder – yngre scorer lavere enn eldre.

hvordan kan du forbedre kredittscoren din?

Det er mange faktorer som virker inn på en kredittvurdering.  Foto: med tillatelse, CCo

Hva kan jeg gjøre for å bedre kredittscoren min?

Det er ikke gjort over natten å bedre kredittscoren sin. Man kan si at det er et vedlikeholdsarbeide som gjøres over tid. Ser man på listen over, vil stabilt bosted, jevn inntekt og det å være nøye med å betale regninger i tide, så man unngår betalingsanmerkninger, være ting som er viktige i arbeidet med å bedre kredittscoren sin.

Har man smålån med høy rente mange steder, og problemer med å betale ned disse, vil dette også virke negativt inn på kredittscoren. Hvis dette er tilfelle, kan det være lurt å refinansiere lånene i en bank, og få til en betalingsordning som gjør det mulig å betale til riktig tid hver måned.

Ta kontroll og forbedre kredittscoren din

Tar du de rette grepene, kan du over tid bedre kredittscoren din.                 Foto: med tillatelse, CCo

Del denne artikkelen

Samarbeidsbanker

Eminentor samarbeider med flere store og små banker i Norge. Vi streber etter å gi deg det beste mulige lånetilbudet etter en helhetsvurdering av søknaden din. Et lån som er formidlet av Eminentor koster det samme som når du låner direkte av banken. Våre priser kan sammenlignes med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no.