Boliglån: bør man velge serielån eller annuitetslån?

Lån eller refinansier inntil 500 000 kr!

Din søknad behandles av flere banker - kostnadsfritt.
Lånebeløp
150 000
Løpetid
7
Lånet skal brukes til å refinansiere andre lån?
Månedsbeløp Fra 7 544,- *
* Lånksempel: 65 000 kr over 5 år, eksempelrente 6,99%., etabl.geb. 950 kr., mån. avgift 40 kr blir totalt 91 368 kr. Eff.rente 8,69%. Rentes settes individuelt mellom 8,69–25,3%. Lang nedbetalingstid og/eller en medsøker øker sjansene for å få lån. Du kan innfri lånet tidligere enn avtalt løpetid.
Søk nå
2017-11-27         Lån
Boliglån: bør man velge serielån eller annuitetslån?

Serielån eller annuitetslån? Hva lønner seg for deg?                Foto: med tillatelse, CCo

Av Silje Føyen

Når du skal ta opp boliglån, er det mange ting å tenke på. Visste du for eksempel at det finnes to typer boliglån, og at den ene typen lån koster deg mere penger i løpet av perioden lånet løper, enn det andre?

De to typene boliglån man kan få når man skal kjøpe bolig heter annuitetslån og serielån. Forskjellen på lånene ligger i forholdet mellom hvor mye renter man betaler og hvor mye avdrag på selve lånet man betaler, gjennom nedbetalingsperioden. Renten man betaler ligger jevnt over på det samme på begge typene lån, og nedbetalingstiden man kan få på lånet er også lik. Annuitetslån er det vanligste lånet blant nordmenn, men det kan være lurt å tenke gjennom økonomien sin, og hvilke nedbetalingsmuligheter man har, nå og i framtiden, før man bestemmer seg.

Hva betyr det at et boliglån er et serielån?

Når et serielån skal betales ned, er avdragene på lånet like store hver termin. Det som forandrer seg, er rentedelen av terminbeløpet. Til å begynne med er rentedelen høy. Etterhvert som lånet betales ned, blir rentebeløpet mindre. På sikt fører dette til at terminbeløpet bli lavere, fordi lånet betales ned. Med et serielån betaler man altså større beløp i begynnelsen av låneperioden, og ettersom lånet blir mindre, blir renteinnbetalingen mindre, og terminbeløpet lavere.

Hva betyr det at et boliglån er et annuitetslån?

Når man skal betale ned på et annuitetslån, vil terminbeløpet være likt i hele nedbetalingsperioden, såfremt renten ikke endrer seg. Forholdet mellom renter og avdrag i terminbeløpet, er det som endrer seg her over tid. I begynnelsen av låneperioden, vil rentedelen av terminbeløpet være stor, mens avdragsdelen vil bli større og større mot slutten av låneperioden.

Når du tar opp boliglån, er det lurt å tenke gjennom hva slags lån du ønsker å ha. Foto: med tillatelse, CCo

Hva lønner seg i forhold til min økonomi?

Det kan være lurt å gjøre seg tanker om hvor i livet man er, og hvordan økonomien kommer til å se ut de neste 20 årene. Er man nettopp ferdig med studier, har fått sin første jobb, og har stramt budsjett, kan det lønne seg med et annuitetslån, ettersom man på denne typen lån vil betale fast et lavere beløp gjennom hele låneperioden. Til gjengjeld blir tiden man har lånet lenger, og man ender derfor opp med samlet å betale mer i renter i løpet av låneperioden enn ved et serielån.

Ta gjerne en kikk på dette regneeksempelet.

Er man derimot i 50-åra og vet at man går mot pensjonist alder, kan et serielån lønne seg, hvis man vet at man har økonomi til å betale ned mye på lånet til å begynne med, men kanskje blir pensjonist og får dårligere råd når man går mot slutten av nedbetalingstiden. Dette fordi man på et serielån betaler store avdrag tidlig i låneperioden, mens avdragene blir lavere senere i låneperioden, fordi man da har betalt ned større del av lånet, og dette gjør avdragene lavere og lavere, til lånet er nedbetalt.

Hvilken type boliglån passer best for deg?
Hvilken type boliglån passer best for deg?                             Foto: med tillatelse, CCo
Tenk igjennom hva du skal velge
Man kommer litt billigere fra det med et serielån, men betaler mer i avdrag tidlig i låneperioden. Et annuitetslån gir billigere avdrag her og nå, men man ender med å betale litt mer i renter når man ser hele låneperioden under ett. Hva som passer den enkelte, er avhengig av hvilken økonomiske situasjon man står i. Det er også fullt mulig å endre hva slags type lån man har i løpet av låneperioden, selv om dette vil medføre et etableringsgebyr. En annen mulighet, hvis man plutselig står med flere penger enn man i utgangspunktet trodde, er å gjøre ekstraordinære innbetalinger. Dette er kostnadsfritt, og vil gjøre at rentebeløpet man betaler på lånet, blir lavere.

Del denne artikkelen

Samarbeidsbanker

Eminentor samarbeider med flere store og små banker i Norge. Vi streber etter å gi deg det beste mulige lånetilbudet etter en helhetsvurdering av søknaden din. Et lån som er formidlet av Eminentor koster det samme som når du låner direkte av banken. Våre priser kan sammenlignes med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no.