Sparing versus tilbakebetaling – hva burde man gjøre?

Lån eller refinansier inntil 500 000 kr!

Din søknad behandles av flere banker - kostnadsfritt.
Lånebeløp
150 000
Løpetid
7
Lånet skal brukes til å refinansiere andre lån?
Månedsbeløp Fra 7 544,- *
* Lånksempel: 65 000 kr over 5 år, eksempelrente 6,99%., etabl.geb. 950 kr., mån. avgift 40 kr blir totalt 91 368 kr. Eff.rente 8,69%. Rentes settes individuelt mellom 8,69–25,3%. Lang nedbetalingstid og/eller en medsøker øker sjansene for å få lån. Du kan innfri lånet tidligere enn avtalt løpetid.
Søk nå
2017-11-28         Sparing
Sparing versus tilbakebetaling – hva burde man gjøre?

Av Ida Eldor

Det er dessverre stadig færre i Norge som sparer penger. Nordmenn tar opp flere og større lån, og er i verdenstoppen når det kommer til gjeld. Dette kan være grunnen til at flere sliter med å finne ut om de egentlig burde spare penger, eller om de heller burde prioritere å tilbakebetale gjeld først.

 

 

 

I tilfeller hvor man er usikker på om man skal spare penger eller nedbetale gjeld kan man prøve å komme til en konklusjon basert på den typen gjeld man har. Hvis gjelden kommer fra kredittkort, smålån, delbetalinger eller forbrukslån, er dette gjeld som ofte kan ha ganske høye renter og gebyrer. Det kan i det tilfellet være lurest å tilbakebetale gjelden ganske fort, slik at man slipper å betale høye renter og gebyrer over lang tid. Dersom man har slik gjeld kan man også forsøke å kutte ned på forbruket i en periode for å nedbetale gjelden raskere, og kanskje samtidig klare å spare litt. Dette kan være det beste alternativet dersom man har gjeld med kort nedbetalingstid, ettersom man da vil kunne få orden på privatøkonomien relativt fort.

 

Dersom man sliter med at man har mye gjeld i smålån, delbetalinger og kredittkort kan det være en idé å refinansiere dette i et nytt lån. Dersom man refinansierer gjelden vil man muligens kunne få en lavere rente enn den man har på smålånene, og man vil kun betale ett gebyr i måneden. Man vil også kunne få bedre oversikt over privatøkonomien, ettersom man kun har en forfallsdato å forholde seg til, og kun et sted man har gjeld. Refinansiering av gjelden vil muligens kunne føre til at man kan tilbakebetale gjelden fortere, ettersom man har bedre oversikt, og slik vil man kunne vite nøyaktig hva man skylder og da hvor mye man kan spare hver måned.

 

 

 

Forutsatt at gjelden man har for eksempel er i et boliglån som man betaler ned på hver måned kan man tenke litt annerledes. Et boliglån kan man se på som en investering, ettersom man hver gang man betaler inn vil eie litt mer av boligen. Boliglån har vanligvis ganske lav rente og lang nedbetalingstid, og er derfor et av de mest gunstige lånene på markedet. Det vil derfor være lurt å betale det man har avtalt med banken hver måned, og spare penger utenom dette.

 

 

 

Dersom gjelden man har er i et studielån er dette generelt det siste man tilbakebetaler, ettersom det er et lån med veldig lav rente i forhold til alle andre lån. Man kan selvfølgelig betale inn mye dersom man ønsker å kvitte seg med gjelden fort, men det er minst like lurt at man sparer penger i tillegg til å betale jevnlig ned på dette lånet.

 

En god idé kan kanskje være at man sparer rundt 10% av inntekten sin hver måned. Det er noe de fleste burde klare, dersom man ikke har veldig mye gjeld eller lav inntekt. Hvis man har mulighet til å spare mer enn dette er det noe man definitivt burde gjøre. Man kan for eksempel sette det som er igjen etter regninger, månedlige utgifter og de 10% man sparer på sparekonto, inn på en egen bufferkonto. Det er lurt å ha en bufferkonto dersom noe skulle skje, for eksempel med bolig, bil, man mister jobben uventet, eller ved andre ulykker. En bufferkonto kan også være lurt å spare penger på ettersom man da mest sannsynlig vil slippe å ta opp lån dersom man skulle komme ut for en ulykke eller lignende.

 

 

 

Man burde også vurdere hva man sparer penger til når man er usikker på om man skal spare eller tilbakebetale gjeld. Dersom man har planer om å spare til en ferie vil prosessen mest sannsynlig være litt annerledes enn om man ønsker å spare til bolig. Boligsparing før man er 33 år kan man gjøre på en BSU-konto hvor man får bra renter og skattefradrag. Å spare til ferie eller materialistiske ting er noe som ikke er like nødvendig som å spare til bolig eller pensjon. Selv om å dra på ferie gir glede når man er ute og reiser, vil denne gleden være kortvarig og den vil ikke gi veldig mye i verdi i forhold til om man sparer opp penger og kjøper en bolig.

 

Dersom man syns det er vanskelig å spare penger og man vet at man bruker mer enn man burde, kan det være lurt å finne noe konkret å spare til. Heng opp et bilde med et hus, en leilighet eller feriestedet du alltid har ønsket å dra til, slik at du kan visualisere det og husker hva du sparer til. Man kan også unne seg småting etterhvert, slik at det blir mer gøy og man føler man får noe ut av det, ettersom det kan ta lang tid å for eksempel spare opp egenkapital til bolig.

 

 

 

Via oss i Eminentor kan man få rådgivning, hjelp til refinansiering av gammel gjeld, og hjelp til å sette opp sparekonto. Man kan refinansiere gjeld på inntil 500 000 kr uten sikkerhet. Våre tjenester er både uforpliktende og gratis. Ved hjelp av våre samarbeidsbanker vil man få de beste mulige tilbudene på sparekonto og på refinansiering av lån.

 

Kom til Eminentor for hjelp med din privatøkonomi – og få bedre råd!

Del denne artikkelen

Samarbeidsbanker

Eminentor samarbeider med flere store og små banker i Norge. Vi streber etter å gi deg det beste mulige lånetilbudet etter en helhetsvurdering av søknaden din. Et lån som er formidlet av Eminentor koster det samme som når du låner direkte av banken. Våre priser kan sammenlignes med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no.