Egenkapital til boliglån- start sparingen så raskt som mulig

Lån eller refinansier inntil 500 000 kr!

Din søknad behandles av flere banker - kostnadsfritt.
Lånebeløp
150 000
Løpetid
7
Lånet skal brukes til å refinansiere andre lån?
Månedsbeløp Fra 7 544,- *
* Lånksempel: 65 000 kr over 5 år, eksempelrente 6,99%., etabl.geb. 950 kr., mån. avgift 40 kr blir totalt 91 368 kr. Eff.rente 8,69%. Rentes settes individuelt mellom 8,69–25,3%. Lang nedbetalingstid og/eller en medsøker øker sjansene for å få lån. Du kan innfri lånet tidligere enn avtalt løpetid.
Søk nå
2017-11-21         Lån
Egenkapital til boliglån- start sparingen så raskt som mulig

Av Silje Føyen                                                                                                                  Foto: med tillatelse, CCo

Er du ung, godt igang med studiene dine, og iferd med å begynne å tenke på veien videre når du er ferdig? Så har du kanskje begynt å drømme om å kjøpe egen bolig.


Å eie egen bolig er den beste måten å spare penger på, og sikrer deg et sted å bo, i motsetning til når du leier, hvor du kanskje allerede har  opplevd at du må flytte til stadighet, og hvor husleia nærmest er å regne for “penger kastet ut av vinduet”. Kjøper du bolig, vil pengene gå direkte til deg selv istedenfor. I tillegg sikrer du deg at du kommer inn på boligmarkedet så fort som mulig, og at du kan være med i den veksten som til stadighet skjer.  Når du er ferdig med studiene, er det boliglånet du kan få avhengig av hvilken utdannelse du har tatt, og hva lønna i ditt yrke er. Annen gjeld du har, virker også inn på hvor mye boliglån du kan få

Egenkapital til boliglån

Så hva skal til for at du skal kunne få ditt første boliglån? Egenkapitalen som kreves av bankene, det vil si de pengene du allerede skal ha, for at banken er villig til å vurdere deg som lånekunde, er av Finanstilsynet satt til 15 % av lånesummen. For et lån på 2 millioner, beløper dette seg til 300 000. Dette kan fortone seg som en svimlende sum, hvis man står på bar bakke og ikke har begynt å spare før. Sparer du 2500 kr. i måneden, med dagens beste sparerente og en prisstigning på 2,5 prosent i året, vil det ta deg ti år å spare 300 000. Når man lever på studielån, kan det å spare opp så mye penger, virke som en uoverskuelig opppgave.

Når du skal kjøpe bolig, trenger du egenkapital.                                                                                                              Foto: med tillatelse, CCo

Hva kan du gjøre for at boligdrømmen skal bli virkelig?

Opprett en BSU konto. Dette er en spareordning der pengene du sparer er øremerket boligkjøp eller nedbetaling av boliggjeld. Her kan du spare inntil 25 000 kroner i året, opp til 300 000 kroner, og de pengene du har stående, utløser rett til skattefradrag inntil 60 000 kr. Renten på en BSU konto er ofte svært gunstig.

Andre tips til sparing til boliglån

Sett opp et budsjett, og få oversikt over inntekter og utgifter. Ofte kan man finne budsjettoversikter i nettbankene, som man kan skreddersy til sitt eget bruk.

Tenk over hvor du kan spare penger - hvilke ting er helt nødvendig, og hvilke ting kan du klare deg uten? Ofte er det mye å spare på å velge riktig butikk når du handler mat, og å gå for butikkenes egne merker, istedenfor merkevarer. Følg med på kassalappen og la det gå sport i å finne billigste løsning.

Trenger du nye klær, kan gjenbruk være et billig alternativ til å kjøpe helt nytt. Eller kanskje du kan avtale med en venn eller venninne, at dere går igjennom klesskapene deres, og arrangerer bytte av klær? På den måten kan du få fornyet garderoben uten å betale en krone.

Det er mulig å gjøre mange gode funn på finn.no, både svært billige ting, og ting som gis bort mot at man kommer og henter dem.

Ha en jobb ved siden av studiene. Jo mer du jobber, jo mer penger tjener du, og jo mer har å ta av for å spare.

Det kan ta lang tid å spare opp egenkapital til bolig.               Foto: med tillatelse, CCo

Kausjonister kan hjelpe deg

Kanskje er du heldig og har foreldre som kan stille som kausjonister for ditt første boliglån?

At man stiller som kausjonist, betyr at man stiller garanti for den som låner. Hvis man er ung, kan dette ha stor betydning for om banken er villig til å gi deg bolig lån, og hvor stort lån du kan få.

Tenk smart

Tenker du smart og langsiktig, legger en plan og setter deg tydelige mål, er sjansene for at du får søknaden om boliglån innvilget, når du kommer til dagen hvor planen skal settes ut i livet, større.

 

Del denne artikkelen

Samarbeidsbanker

Eminentor samarbeider med flere store og små banker i Norge. Vi streber etter å gi deg det beste mulige lånetilbudet etter en helhetsvurdering av søknaden din. Et lån som er formidlet av Eminentor koster det samme som når du låner direkte av banken. Våre priser kan sammenlignes med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no.