Når burde man starte å spare til pensjon?

Lån eller refinansier inntil 500 000 kr!

Din søknad behandles av flere banker - kostnadsfritt.
Lånebeløp
150 000
Løpetid
7
Lånet skal brukes til å refinansiere andre lån?
Månedsbeløp Fra 7 544,- *
* Lånksempel: 65 000 kr over 5 år, eksempelrente 6,99%., etabl.geb. 950 kr., mån. avgift 40 kr blir totalt 91 368 kr. Eff.rente 8,69%. Rentes settes individuelt mellom 8,69–25,3%. Lang nedbetalingstid og/eller en medsøker øker sjansene for å få lån. Du kan innfri lånet tidligere enn avtalt løpetid.
Søk nå
2017-11-28         Sparing
Når burde man starte å spare til pensjon?

Av Ida Eldor

Som ung blir man hele tiden oppfordret til å spare penger, men alt tyder på at unge sparer mindre og låner mer. Man blir som oftest oppfordret til å spare penger på en BSU (boligsparing for ungdom) konto, ettersom disse har høye renter og fordeler som skattefradrag på inntil 5 000 kr i året. Man hører sjelden om at man burde spare til pensjonisttilværelsen, men ettersom vi i Norge stadig blir eldre og lever lengre, er dette noe man definitivt burde tenke på.

 

 

Pensjonen er i hovedtrekk delt inn i tre deler, pensjon fra Folketrygden, pensjon fra arbeidsgiver (tjenestepensjon), og egen sparing. Ettersom utbetalingene fra Folketrygden er blitt nedjustert, vil det være enda viktigere å starte med egen sparing til pensjonsalderen. Det er i tillegg dem med høyest lønn som vil kan få et sjokk når de går fra vanlig inntekt og over til pensjon, ettersom folketrygden vil dekke lite av den tidligere lønnen, sammenlignet med noen som har lavere lønn, hvor folketrygden dermed vil dekke en høyere prosentandel av tidligere lønn. Du kan regne ut din pensjon på nett hos Statenspensjonskasse for å se hvor mye du vil trenge å spare.

 

En undersøkelse utført av DNB viser at kun 1 av 3 i Norge sparer til pensjon, og at de i gjennomsnitt sparer ca. 1500 kr i måneden. Dette kan være nok dersom man starter å spare til pensjon i ung alder, for eksempel i 30-årene. Dersom man starter å spare til pensjonisttilværelsen senere enn dette, må månedsbeløpet man sparer være betraktelig større dersom man ønsker å leve som pensjonist med omtrent lik lønn som man har når man er yrkesaktiv.

 

Staten lanserte nylig en måte å spare penger til pensjon på den 1. November i år, kalt IPS eller individuell pensjonssparing. Med IPS sparer man pengene i fond, og i sparetiden er sparepengene fritatt for skatt. Man kan spare med IPS fra man er 18 år til man er 75 år, og man kan spare inntil 40 000 kr i året. Pengene man sparer er bundet til pensjonsalder, det vil si at man ikke vil kunne ta ut noe før man er pensjonert, som er en av ulempene. En fordel er at det man sparer på pensjonskontoen ikke vil være med i grunnlaget for formuesskatt.

 

Alt i alt er det lurt å starte sparing så tidlig som mulig, spesielt dersom du vil ha høyest mulig prosent av lønnen din i pensjon. Hvis man starter å spare tidlig vil man også kunne spare mindre i måneden og likevel leve godt som pensjonist. De som har høyere lønn må beregne å spare mer for å få en høy prosentandel av lønnen i pensjon, og for å slippe å gå ned særlig på levestandarden sin som pensjonist. Dersom man fortsatt er under 35 år burde man først og fremst spare på BSU ettersom det vil være lønnsomt i forhold til å få mest mulig i renter. I tillegg burde man spare seg opp en buffer, dersom noe skulle skje, for eksempel en mister jobben, bilen må på verksted, eller noe i hjemmet går i stykker og må pusses opp uten forvarsel.

 

 

Eminentor samarbeider med flere forskjellige banker og har satt opp en liste som sammenligner bankene slik at du kan velge den banken som gir deg best renter på dine sparepenger. Vi kutter ned på din tid og gjør det enklere for deg å velge en bank du trygt kan spare penger hos.

 

Spar penger til pensjon via Eminentor – og få bedre råd i fremtiden!

Del denne artikkelen

Samarbeidsbanker

Eminentor samarbeider med flere store og små banker i Norge. Vi streber etter å gi deg det beste mulige lånetilbudet etter en helhetsvurdering av søknaden din. Et lån som er formidlet av Eminentor koster det samme som når du låner direkte av banken. Våre priser kan sammenlignes med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no.