Styringsrenten - en kort innføring

Lån eller refinansier inntil 500 000 kr!

Din søknad behandles av flere banker - kostnadsfritt.
Lånebeløp
150 000
Løpetid
7
Lånet skal brukes til å refinansiere andre lån?
Månedsbeløp Fra 7 544,- *
* Lånksempel: 65 000 kr over 5 år, eksempelrente 6,99%., etabl.geb. 950 kr., mån. avgift 40 kr blir totalt 91 368 kr. Eff.rente 8,69%. Rentes settes individuelt mellom 8,69–25,3%. Lang nedbetalingstid og/eller en medsøker øker sjansene for å få lån. Du kan innfri lånet tidligere enn avtalt løpetid.
Søk nå
2017-11-28         Hint og tips
Styringsrenten - en kort innføring

Av Ida Eldor

Man kan stadig høre om styringsrenten og hvordan den påvirker vårt daglige liv i forhold til lån og renter, men hva er egentlig styringsrenten og hvordan fungerer den?

 

Styringsrenten blir fastsatt av hovedstyret i Norges bank hver 6. uke gjennom hele året, og er renten de andre norske bankene får på sine innskudd. Alle bankene i Norge har sine penger i Norges bank, hvor de holder den ansvarlige kapitalen sin, og styringsrenten er det som bestemmer hvilken rente de får på sine innskudd. Bankene kan også låne penger fra Norges bank ved nødvendighet. Som man kan forstå vil da endringer i styringsrenten ha betydning for lånerenten norske låntakere vil kunne få i disse bankene, ettersom det endrer renten bankene får og deres kapitalstrøm.

Endringer i styringsrenten vil ofte ha sterkt gjennomslag i de kortsiktige rentene og vil også påvirke bankenes renter til sine kunder. Dette vil si at ved en økning i styringsrenten vil det mest sannsynlig følge en økning i bankenes utlånsrente til kundene også.

 

For tiden, og spesielt etter finanskrisen, har styringsrenten holde seg relativt langt nede. Styringsrenten ligger nå på 0,5% og har holdt seg uendret for tiende gang på rad. Renten forblir uendret ettersom arbeidsledigheten har stabilisert seg, fallet i oljeinvesteringer er ikke like stort som før, og boligprisene vokser igjen. Norges bank anslår at styringsrenten vil holde seg lav over enda lengre tid, mest sannsynlig frem til 2019, som man kan se i bildet over.

 

Dersom styringsrenten blir negativ vil det ikke lengre være gunstig for bankene å ha penger i Norges bank, ettersom det kan medføre at de må betale en avgift hvis de ikke klarer å kvitte seg med sin kapital gjennom for eksempel å tilby billige lån. Det sies at det er derimot liten sannsynlighet for at Norges bank skal sette en negativ styringsrente, ettersom norsk økonomi ser ut til å ha stabilisert seg.

 

Formålet med en lav styringsrente er at det skal få fart på økonomien ved at det kommer mer penger i omløp. En lav styringsrente fører ofte til at flere låner penger, noe vi har sett en god del av de siste årene. En lav styringsrente vil ofte gi en lav utlånsrente som vil si at bankene vil tjene mindre på å gi ut lån, og men det blir også mer fristende for bedrifter og privatpersoner å ta opp lån, ettersom det er veldig billig å låne penger. Det vil også være fristende for bankene å låne ut penger, ettersom det er slik de tjener penger selv. Det som kan være skummelt for de som tar opp lån nå er at dersom styringsrenten blir justert opp, vil også mest sannsynlig rentene på de lånene en innehar gå opp, noe man muligens ikke vil ha økonomi til å kunne beherske.

 

 

Man kan dermed se at endringer i styringsrenten vil kunne ha noe å si for den enkeltes privatøkonomi dersom man skal ta opp eller har tatt opp lån nylig. Det er også viktig å tenke over at styringsrenten mest sannsynlig kommer til å bli justert opp igjen i forhold til nå, når man skal låne penger, slik at man er klar over at rentene på lånet man har muligens vil gå opp, og man vet at man kan klare en slik økonomisk endring. Ettersom boliglån er lån man betaler over lang tid er det viktig å tenke over konsekvensene ved en forhøyet styringsrente i forhold til om man vil kunne beholde lånet dersom bankene setter opp rentene igjen.

 

Kort fortalt kan man si at dersom styringsrenten blir justert ned vil bankene som oftest sette ned sin utlånsrente, og dersom den blir justert opp vil bankene igjen sette opp rentene på det de låner ut, og det er det som vil ha størst konsekvenser for folks privatøkonomi.

Del denne artikkelen

Samarbeidsbanker

Eminentor samarbeider med flere store og små banker i Norge. Vi streber etter å gi deg det beste mulige lånetilbudet etter en helhetsvurdering av søknaden din. Et lån som er formidlet av Eminentor koster det samme som når du låner direkte av banken. Våre priser kan sammenlignes med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no.