10 Tips for bedre styring av din personlige økonomi

Lån eller refinansier inntil 500 000 kr!

Din søknad behandles av flere banker - kostnadsfritt.
Lånebeløp
150 000
Løpetid
7
Lånet skal brukes til å refinansiere andre lån?
Månedsbeløp Fra 7 544,- *
* Lånksempel: 65 000 kr over 5 år, eksempelrente 6,99%., etabl.geb. 950 kr., mån. avgift 40 kr blir totalt 91 368 kr. Eff.rente 8,69%. Rentes settes individuelt mellom 8,69–25,3%. Lang nedbetalingstid og/eller en medsøker øker sjansene for å få lån. Du kan innfri lånet tidligere enn avtalt løpetid.
Søk nå
2017-10-26         Eminentor
10 Tips for bedre styring av din personlige økonomi

10 Tips for bedre styring av din personlige økonomi

For å oppnå god personlig økonomi må man enkelt og greit følge prinsippet om ”tæring etter næring”. Eller er det så enkelt? Noen ganger kan det være nyttig å gå punktvis til verks for å sikre en vellykket personlig refinansiering.

Her er våre 10 beste tips.

1) Vær sjefen over økonomien – det er ikke den som skal styre deg. Dette kan virke som en selvfølge, men når du tenker etter, er det et smart utgangspunkt. Hvorfor? Tenk som en sjef og handle som en sjef: En sjef skal analysere situasjonen for å stake ut en fornuftig kurs og ta gode, men tøffe sjefsavgjørelser. Det handler om å endre sitt ”mindset”. Er du beredt til å ta sjefsrollen? Da kan du lese videre.

2) Svev høyt og utvikle et falkeblikk. Se for deg din personlige økonomi som et landskap langt der nede, som du skaffer deg total oversikt over. Høyt oppe er det lettere å se hva som kommer inn av penger og hva som må ut. Dette handler om de lange linjene, men også detaljer; en falk har som kjent et meget skarpt syn. Avtegner det seg et mønster som ikke er helt heldig med tanke på ditt personlige forbruk? Hva kan forbedres, og hva er unødvendig? Vær ærlig.

3) Budsjett, budsjett, budsjett. Når oversikten er der, og forbruksmønsteret kartlagt, kan du sette deg ned og lage et budsjett. Her gjelder det å være konkret med tanke på faste, nødvendige(!) utgifter. Og det gjelder å være realistisk. Du kommer ikke til å trives særlig godt hvis du i matveien kun setter av penger til havregrøt. Dette vil mest sannsynlig føre til heftige impulskjøp i delikatesseavdelingen på super’n og dertil sprekker i budsjettet. Da er det klokere å unne seg noe godt. Sett av en fornuftig sum til kos i budsjettet.

4) Samle kredittkortgjeld. Har du en kredittkortstokk i lommeboka, eller flere forbrukslån som du betaler ned på? Da er det mange penger å spare på å refinansiere dette med et forbrukslån hos én aktør.

5) Ta deg en spasertur og spis frukt og grønt. Du lurer kanskje på hvordan mosjon og sunn mat henger sammen god personlig økonomi? Undersøkelser har vist at mange av impuls-kjøpene våre styres av dårlig humør. Føler en seg nedfor, er det nærliggende å dra på shopping for å kompensere for denne negativiteten. Da er det lurere å dyrke en sunn livsstil – noe som har en dokumentert positiv effekt på humøret.

6) Si meg hvilken app du bruker, så skal jeg si deg hvem du er! Nå finnes det apper for alt, også for styring av personlig økonomi. Last ned budsjett-apper eller apper for kalkulering av forbruk, renter og prosenter. Det kan hende det vil være til hjelp. Hold oversikten på mobilen din, hvor enn du går. Dette kan hjelpe deg med å holde deg til dine sjefsavgjørelser og ikke miste målet av syne.

7) La deg inspirere av ekte historier. Noen ganger kan man se litt svart på ting dersom økonomien er trang. Da kan det være motiverende å lese om mennesker som har klart å berge sitt synkende økonomiske skip, ved å refinansiere, samle kredittkortgjeld og ta en skikkelig ryddesjau når det gjelder forbrukslånene. Det blir lettere å holde seg til sine gode forsetter når man ser konkrete eksempler på at dette faktisk nytter.

8) Lær av naturen. Forbered deg til uforutsette utgifter som kan gi magrere tider. Bjørnen spiser det den kan for å få opplagsnæring nok til å klare seg gjennom en vinter i hiet. Løvtrær feller sine blader for å bevare fukt og verdifull næring i stammen. Naturen er en mester i å posisjonere seg mot knapphet. Den har ikke noe valg. Vår økonomiske virkelighet kan også være streng og gi søvnløse netter. Derfor bør man ha en bufferkonto, eller penger i bakhånd – på en konto som ikke er lett tilgjengelig, selvfølgelig.

9) Ikke la deg friste med lett tilgjengelige penger. Er det én ting vi mennesker er gode på, så er det å skjønnmale vår egen virkelighet. Derfor bør man la lønnsinntekter komme inn på en regningskonto med faste trekk liggende klare i nettbanken. Videre kan man dirigere en brøkdel  fra regningskontoen over til en forbrukskonto. Så når impulskontrollen svikter og man får lyst til å trekke kortet sitt en gang for mye, så har man vært føre var og porsjonert ut pengene til seg selv.

10) Sammenlign bankenes tilbud og bytt bank om nødvendig. Raske søk på internett gir deg oversikt over alle gode tilbud. Bankene konkurrerer om å gi deg gode forbrukslån, refinansiering, samling av kredittkortgjeld og gode rentebetingelser.

Del denne artikkelen

Samarbeidsbanker

Eminentor samarbeider med flere store og små banker i Norge. Vi streber etter å gi deg det beste mulige lånetilbudet etter en helhetsvurdering av søknaden din. Et lån som er formidlet av Eminentor koster det samme som når du låner direkte av banken. Våre priser kan sammenlignes med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no.