Effektiv nedbetaling av gjeld: Steg for steg

Lån eller refinansier inntil 500 000 kr!

Din søknad behandles av flere banker - kostnadsfritt.
Lånebeløp
150 000
Løpetid
7
Lånet skal brukes til å refinansiere andre lån?
Månedsbeløp Fra 7 544,- *
* Lånksempel: 65 000 kr over 5 år, eksempelrente 6,99%., etabl.geb. 950 kr., mån. avgift 40 kr blir totalt 91 368 kr. Eff.rente 8,69%. Rentes settes individuelt mellom 8,69–25,3%. Lang nedbetalingstid og/eller en medsøker øker sjansene for å få lån. Du kan innfri lånet tidligere enn avtalt løpetid.
Søk nå
2017-12-20         Hint og tips
Effektiv nedbetaling av gjeld: Steg for steg


Det er mange fordeler med å kvitte seg med gjelden sin raskere enn planlagt. Du vil spare penger i renteutgifter, samt få større økonomisk frihet i hverdagen. Kredittverdigheten din vil også bedres og du kan få bedre vilkår på ting som forsikring og boliglån.

Ønsker du å ta fatt i gjelden din og nedbetale den på en mer effektiv måte? Her får du en steg-for-steg guide til hvordan man gjør nettopp dette.


Steg 1: Kartlegg gjeldssituasjonen din


Hvis månedlige innbetalinger til långiver har blitt en vane for deg, og du har gjeld flere steder må du begynne her. Dersom du skal effektivisere gjeldsnedbetalingen din må du vite akkurat hvordan den ligger an.

Begynn med å kartlegge gjeldssituasjonen du befinner deg i. Her blir det viktig å hente fram alle typer gjeld, både i lån med og uten sikkerhet og eventuell kredittkortgjeld. For å gjøre noe med en gjeldssituasjon er du nødt til å være godt kjent med den.

Det kan være lurt å sette opp lånene dine i et Excel-ark. Her bør du føre inn ting som resterende gjeldsbeløp, effektiv rente, faste månedsavdrag og planlagt nedbetalingstid.

Du bør også legge sammen hvor mye du bruker i måneden og året i utgifter på lånene. Hva koster egentlig rentene deg i året? For de aller fleste vil dette være god motivasjon til å jobbe mot en mer effektiv nedbetaling av gjelden.


Steg 2: Samle opp smålån og kredittkortgjeld i ett lån


Hvis du har mer enn ett lån uten sikkerhet, enten i form av forbrukslån, smålån eller kredittkortgjeld er det spesielt én ting du bør gjøre. Smålån og kredittkortgjeld er ugunstige å sitte med. Her betaler du en høy effektiv rente som bare spiser penger fra privatøkonomien din.

Før du begynner å betjene gjelden din er det derfor viktig å gjøre den så billig som mulig. Den enkleste måten å få til dette på med hensyn til smålån og kredittkortgjeld er ved å benytte seg av refinansiering.

I praksis betyr dette at du samler opp lånene dine i ett lån. Du kan få en veldig mye gunstigere rente i et stort forbrukslån, og du slipper også å betale dobbelt opp med terminutgifter og andre gebyrer.


Steg 3: Sett opp et godt budsjett


Når du har omgjort gjelden din til et gunstigere lån kan du begynne å fokusere på selve nedbetalingen. Da blir det først og fremst viktig å lage et godt budsjett over privatøkonomien din.

Du kan enten velge å skaffe deg et budsjettprogram eller lage et budsjett selv i Excel. I budsjettet legger du inn inntekten din og faste månedsutgifter. Deretter regner du ut gjennomsnittlig forbruk og legger dette inn i budsjettet.

Etter du har trukket forbruk og månedsregninger fra inntekten din sitter du igjen med det du potensielt har til overs til gjeldsnedbetaling. Når du har dette tallet klart for deg kan du lage en nedbetalingsplan for lånene dine.


Steg 4: Skaff deg en skikkelig nedbetalingsplan


Her er det lurt å benytte seg av en
nedbetalingskalkulator for gjeld. For å bruke kalkulatoren må du ha følgende informasjon om lånene dine:

  • Hvor mye gjeld du har igjen (resterende gjeldsbeløp)
  • Effektiv rente
  • Minste månedsavdrag til långiver


Med denne informasjonen for hånden er det bare å legge inn gjeldspostene dine i kalkulatoren. Denne vil deretter generere en nedbetalingsplan til deg. Kalkulatoren vil også fortelle deg hvor mye penger du kommer til å spare på å følge planen.


Steg 5: Bruk riktig nedbetalingsstrategi


Det siste valgalternativet du har når du skal effektivisere gjeldsnedbetalingen din er strategien du bruker for å gjøre nettopp dette. Det finnes mange måter å betjene gjeld på. Alle strategiene har imidlertid til felles at du tar for deg ett gjeldsbeløp av gangen:

Snøballmetoden: Her jobber du på det minste gjeldsbeløpet ditt først og tar det største til sist.

Snøskredmetoden: Denne strategien tar for seg lånet med høyeste effektive rente først.

Høyeste månedsbeløp først: Her betjener du lånet som koster deg mest i måneden (i avdrag og renter kombinert).

Høyeste månedlige rentebeløp først: Med denne metoden betjener du lånet som koster deg mest i renter fra måned til måned.


Steg 6: Følg nedbetalingsplanen som du hadde tenkt


Det siste steget for å effektivisere gjeldsnedbetalingen din er å holde seg til planen. For mange er dette svært utfordrende, fordi veien til gjeldfrihet kan være lang.

Allikevel er det viktig å motivere seg selv. Tenk gjennom hvor mye du betaler i renter på lånene dine – og hvor mye du kommer til å spare hvis du reduserer nedbetalingstiden.

Du kan også sette opp en motivasjonsliste over ting du kan få til etter pengene er frigjort fra gjeldsnedbetaling. Denne listen kan du deretter komme tilbake til dersom nedbetalingen oppleves som tøff.

Dette innlegget er et gjesteinnlegg fra Nettavisen Forbrukslån.

Tags

Del denne artikkelen

Samarbeidsbanker

Eminentor samarbeider med flere store og små banker i Norge. Vi streber etter å gi deg det beste mulige lånetilbudet etter en helhetsvurdering av søknaden din. Et lån som er formidlet av Eminentor koster det samme som når du låner direkte av banken. Våre priser kan sammenlignes med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no.