Skattefordeler for deg som har hatt låneutgifter i løpet av inntektsåret

Lån eller refinansier inntil 500 000 kr!

Din søknad behandles av flere banker - kostnadsfritt.
Lånebeløp
150 000
Løpetid
7
Lånet skal brukes til å refinansiere andre lån?
Månedsbeløp Fra 7 544,- *
* Lånksempel: 65 000 kr over 5 år, eksempelrente 6,99%., etabl.geb. 950 kr., mån. avgift 40 kr blir totalt 91 368 kr. Eff.rente 8,69%. Rentes settes individuelt mellom 8,69–25,3%. Lang nedbetalingstid og/eller en medsøker øker sjansene for å få lån. Du kan innfri lånet tidligere enn avtalt løpetid.
Søk nå
2017-08-25         Hint og tips
Skattefordeler for deg som har hatt låneutgifter i løpet av inntektsåret
Dette kommer kanskje som en nyhet for deg som betaler ned på et forbrukslån eller andre lån, men i skattemeldingen kan du kreve 25% fradrag på inntekten for dine samlede betalte gjeldsutgifter under inntektsåret. Det innebærer at du betaler mindre skatt, og dermed sparer penger. 
I Norge har alle lånetagere rett til å kreve skattefradrag på alle typer gjeldsutgifter, inklusive forbrukslån, låne penger uten sikkerhet, billån, boliglån, lån fra arbeidsgiver, privat långiver og kredittkortgjeld. Du kan kreve 25% fradrag for gjeldsrenter, etableringsgebyrer og andre omkostninger knyttet til dine lån (kilde: skatteetaten.no). 

låne utgifter

Retten til skattefradrag for deg som skal låne penger 

Retten til skattefradrag gjelder altså for lån uten sikkerhet/pant, og for lån med sikkerhet/pant, som for eksempel boliglån eller billån. Den samme skattefordelen finnes også for deg som har eller skal refinansiere din lån; herunder refinansiering av smålån, refinansiering av forbrukslån og Kredittkort og refinansiering av boliglån. Retten til 25% skattefradrag gjelder for alle som skal låne penger eller som allerede er lånetaker. 

Hvordan beregnes skattefradraget?

Alle lånegivere skal innrapportere tallene knyttet til dine lån til Skatteetaten. Derfor er postene for gjeldsrenter utfylt når du mottar skattemeldingen. Med hjelp av denne guiden kan du som har betalt gjeldsutgifter være sikker på at du krever fradrag for 25% av samtlige gjeldsutgifter, og dermed gjør dine forbrukslån og andre lån du måtte ha, billigere for deg. Husk å bruke muligheten til å dobbeltsjekke og korrigere postene "gjeldsrenter" i skattemeldingen. For i denne posten har du rett til å føre 25% fradrag for ALLE gjeldsutgifter du har hatt på dine lån.  Men det er viktig at du sjekker at alle summer stemmer. 
Eksempel beregning av skattefradrag på et *forbrukslån under et år: 

 • Etableringsgebyr: 850 kroner
 • Gjeldsrenter: 10 000 kroner
 • Fakturagebyr: 540 kroner
 • Forsinkelsesrenter: 1500 kroner
 • Sum gjeldsutgifter: 12 890 kroner
Hvis du krever fradrag for 12 890 kroner, kan du få 3223 kroner mindre i skatt på inntekten. Det vil si 25% av 12 890,-  = 3223,- 
Sagt med andre ord er dine faktiske lånekostnader på et forbrukslån 1/4 lavere enn hva annonsert effektiv rentesats tilsier. I beregning av effektiv rente og gjeldsutgifter fra banken hensyntas ikke skattefordelen, men du kan bruke vår guide til å selv beregne skattefordelen når du skal vurdere å ta opp et nytt lån eller har fått et tilbud om å refinansiere smålån, som du må ta stilling til. Dermed vil du ha en bedre oppfatning av dine faktiske gjeldsutgifter etter skattefradraget.
* Nytt forbrukslån eller refinansiering av lån uten sikkerhet
 
Hvis du gjør endringer i skattemelding krever statteetaten at du kan dokumenter endringene. Derfor er det vår anbefaling at du gjennom hele inntekståret sparer på alle fakturaer fra dine lånegivere.

taxes

Hvilke gjeldsutgifer er fradragsberettiget?

Ifølge skatteetaten.no kan du kreve 25% skattefradrag for følgende gjeldsutgifter og omkostninger:
 • Etableringsgebyr, og øvrige omkostninger i forbindelse med opptak av alle lån, såsom  forbrukslån, refinansiering av forbrukslån, boliglån, refinansiering av boliglån, privatlån, refinansiering av privatlån  eller boliglån
 • Kostnader til takstmann 
 • Kostnader for refinansiering av lån for å få lavere rente
 • Andre finansieringskostnader knyttet til konvertering av lån for å få lavere renteutgifter
 • Renter på lån fra arbeidsgiver eller øvrige private lånegivere (for eksempel familiemedlemmer)
 • Renter og omkostninger i forbindelse med kredittkjøp
 • Betalte forsinkelsesrenter av forsinkelsesrenter
 • Gebyrer knyttet til individuell nedbetaling av andelshavers andel av fellesgjeld i boligselskap

Hvilke gjeldsutgifter er ikke fradragsberettiget?

En forutsetning for skattefradraget er at du har betalt gjeldsutgiftene. Du kan ikke kreve fradrag for lånekostnader som du ikke har betalt. 
Du kan heller ikke kreve fradrag for:
 • Omkostninger i forbindelser med inkasso
 • Inkassogebyrer
 • Rentetillegg på restskatt (gjelder ikke forsinkelsesrenter)
 • Gebyrer for tinglysning av pantobligasjoner
Du kan altså ikke kreve skattefradrag i forkant av betaling av renteutgifter. Skattefradrag gjelder det året du har betalt dine gjeldsutgifter.

Del denne artikkelen

Samarbeidsbanker

Eminentor samarbeider med flere store og små banker i Norge. Vi streber etter å gi deg det beste mulige lånetilbudet etter en helhetsvurdering av søknaden din. Et lån som er formidlet av Eminentor koster det samme som når du låner direkte av banken. Våre priser kan sammenlignes med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no.