For blanke ark

Lån eller refinansier inntil 500 000 kr!

Din søknad behandles av flere banker - kostnadsfritt.
Lånebeløp
150 000
Løpetid
7
Lånet skal brukes til å refinansiere andre lån?
Månedsbeløp Fra 7 544,- *
* Lånksempel: 65 000 kr over 5 år, eksempelrente 6,99%., etabl.geb. 950 kr., mån. avgift 40 kr blir totalt 91 368 kr. Eff.rente 8,69%. Rentes settes individuelt mellom 8,69–25,3%. Lang nedbetalingstid og/eller en medsøker øker sjansene for å få lån. Du kan innfri lånet tidligere enn avtalt løpetid.
Søk nå
2019-01-18         Sparing
For blanke ark

For blanke ark

Av Maria Kjellstadli Skylstad

 

Jula er en fin høytid, men det er også litt fint når den er over, og vi starter på et nytt år med blanke ark. Men, når jula er over, er det ikke bare kjøleskapet og huset som er tomt. Mange tømmer også kontoen sin i julestria, og julegaver er for mange den største utgiftsposten.

  

Det handler om gaver

Ifølge en undersøkelse Ipsos gjorde for DNB, planla nordmenn å bruke 12.288 kroner på fjorårets julefeiring, som er en økning på 10% siden 2017. Hele halvparten av disse pengene, skulle gå til julegaver. Samtidig, ønsker over halvparten av oss å bruke mindre tid og pengerjulegaver.

 

Det er jo stort sett kollektiv enighet om at jula ikke handler om gaver. Likevel gjør den ofte det. Og det er vel i og for seg greit, om gavene oppleves som et koselig og omtenksomt høydepunkt, hvor man kan vise hvor mye man setter pris på hverandre. Men, stadig flere oppfatter julegaver som stressende pliktkjøp, og føler de nærmest drukner i gaveflommen.

 

 

Planlegg å planlegge

En løsning på dette, er å planlegge julegaveshoppingen og begynne å handle gavene tidlig. Januar er en fin tid å starte, da mange butikker har januarsalg. Da er det lurt å skrive en liste på mobilen, ettersom det er fort gjort å glemme hva du har når man starter tidlig. Listen burde inkludere; hvem du skal kjøpe til, hva du planlegger å kjøpe, hva du har kjøpt og hvor mye du har brukt. Husk også å spørre hva folk ønsker seg, slik at får ting de faktisk trenger og vil ha. Hvis man ikke gjør dette, er sjansen stor for at gavene aldri blir brukt, gies bort eller rett og slett blir kastet. Og det er hverken hyggelig for økonomien, miljøet, giveren eller mottakeren.

 

Kjøp brukt, og bruk mindre penger

En annen ting man kan gjøre, er å kjøpe brukte gaver. Da kan man blant annet kjøpe gaver fra merker som ellers kunne vært utenfor din økonomiske rekkevidde. Her har Opinion også kommet med interessante tall, gjennom en undersøkelse de gjorde for Finn: selv om 8 av 10 sier de er nøytrale eller positive til å motta brukte julegaver, har 7 av 10 aldri kjøpt brukte gaver før. Og dette er tross flertallet av respondentene at de oppfatter de som gir brukte gaver som økonomisk smarte, miljøbevisste og, ikke minst – flinkere til å finne personlige julegaver. Hvor høy pris man viser at man setter på hverandre er tross alt mye viktigere enn hvor høy innkjøpsprisen på gaven var.

 

Tenk på omtanken

Og det er få ting som er mer omtenksomt, sjarmerende og oppfinnsomt som å lage gavene selv. I voksen alder er kanskje ikke dorullnisser og lignende veien å gå, men om det er et snev av kreativitet og innsatsvilje i deg, kan du lage mange riktig fine ting. Kanskje du kan snekre et fint møbel, male eller skrive ut et vakkert bilde eller dikt, sy klær eller puter, skulptere pyntegjenstander, eller kanskje brette penger i origami? Listen er lang, og gleden blir garantert stor. Det er faktisk helt sant at det er tanken som teller.

 

 

 

Resten av utgiftene

Nå som det er etablert hva vi bruker på julegaver og hvordan vi kan bruke mindre, er det tid for å snakke om alt det andre. Julemat, omfattende kalendere, julebord, klær og pynt står nemlig for resten av juleutgiftene. Også her lønner det seg (bokstavelig talt) å planlegge grundig i forveien. Sett opp og hold deg til et budsjett på hva du vil, eller kan, bruke på juletrivialiteter. Ellers kan det også her være lurt å shoppe i januar, eller fra midten av desember, da de fleste julevarer er rabaterte i denne perioden. Klær og pynt kan man selvsagt også kjøpe brukt, eller du kan redesigne noe du allerede har liggende i skapet.

 

Restemat til jul?

Når det kommer til julemat, er nok de fleste enige i at det burde være lov til å skeie ut litt. Det e no jul berre én gang i året, tross alt. For å spise ordentlig, tradisjonell og mye julemat med litt bedre samvittighet, kan man heller kutte ned på både pengeforbruk og kjøttspising ellers i året, og unne seg en (eller fem) ordentlige julemiddager under denne flotte høytiden.

 

Bedre råd nå

Men, alt dette er ting du kan gjøre og huske på til neste år. For å få hjelp til å både fylle arkene og kontoen allerede nå, kan du kontakte våre rådgivere på telefonnummer 02453 eller benytt lånekalkulatoren, og vi kan hjelpe deg med refinansiering av lån og gjeld på inntil 500 000 kr. Gjør 2019 til et bedre år, med bedre råd.

Del denne artikkelen

Samarbeidsbanker

Eminentor samarbeider med flere store og små banker i Norge. Vi streber etter å gi deg det beste mulige lånetilbudet etter en helhetsvurdering av søknaden din. Et lån som er formidlet av Eminentor koster det samme som når du låner direkte av banken. Våre priser kan sammenlignes med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no.