Tidsoptimisme

Lån eller refinansier inntil 500 000 kr!

Din søknad behandles av flere banker - kostnadsfritt.
Lånebeløp
150 000
Løpetid
7
Lånet skal brukes til å refinansiere andre lån?
Månedsbeløp Fra 7 544,- *
* Lånksempel: 65 000 kr over 5 år, eksempelrente 6,99%., etabl.geb. 950 kr., mån. avgift 40 kr blir totalt 91 368 kr. Eff.rente 8,69%. Rentes settes individuelt mellom 8,69–25,3%. Lang nedbetalingstid og/eller en medsøker øker sjansene for å få lån. Du kan innfri lånet tidligere enn avtalt løpetid.
Søk nå
2018-09-14         Hint og tips
Tidsoptimisme

Tidsoptimisme – symptomer, diagnose og behandling

 

Av Maria Kjellstadli Skylstad

 

Tidsoptimister, også kjent som dårlige planleggere, er personer som systematisk feilberegner tid. Lidelsen medfører blant annet at planer går i vasken, at andre må vente på de berørte og mye irritasjon. I verste fall kan dårlig planlegging føre til død, som for eksempel et uhell grunnet en konstruksjonsfeil i en planløsning.

 

Utbredelse

De fleste nordmenn rammes av dårlig planlegging i større eller mindre grad, men forsker Diane DeLonzor har funnet ut at rundt 17% prosent av befolkningen lider av kronisk tidsoptimisme.

 

 

Vanlige symptomer

Felles for alle tidsoptimister, er at de ofte kommer for sent og er elendige planleggere. Diane DeLonzor har også oppdaget at finnes minst fem ulike versjoner av lidelsen, og symptomene varierer deretter;

 

Multitaskeren

Dette er en av de vanligste formene for tidsoptimisme. Det kjennetegner at den lidende prøver å få gjort mest mulig på minst mulig tid. De feilberegner følgelig hvor lang tid hver ting tar, og havner mer og mer på etterskudd for hver oppgave som fullføres.

 

Skippertakeren

Denne formen for tidsoptimisme ser ut til å ramme studenter hardest. Dette er mennesker som leverer best under press, og ikke klarer å komme i gang med oppgaver før tidsfristen er rett rundt hjørnet.

 

Den distré

Opplever symptom som å alltid glemme avtaler, blir lett satt ut og mister fokus ved den minste avledning. Mye av dagen deres består av å lete etter blant annet mobilen, bankkortet eller klokken.

 

Livsnyteren

Kjennetegner å vise lite tegn til selvkontroll, og oppsøker stadig raske løsninger og belønninger. De liker ikke å ofre sin tid for andre, men ser ikke ut til å ha noe problem med å ta andres tid. Mange har også som vane å utsette møter og avtaler.

 

Fornekteren

Dette er mennesker som ikke innser at de har et tidsproblem. De skylder alltid på andre ting, som; trafikken, ektefellen, ungene, naboen, været, eller en annen god unnskyldning.

  

Årsak til tidsoptimisme

Den definitive årsaken er ikke kjent, men det er trygt å anta at det er genetisk betinget. Forsker Jeff Conte, oppdaget at tid oppfattes annerledes om du er en tidsoptimist. De kan oppleve ett minutt som 77 sekunder, og tror dermed de bruker mindre tid på oppgaver enn de egentlig gjør. Da kan de for eksempel tro at det tok dem ti minutter å spise frokost, mens de i realiteten brukte 13 minutter.

 

 

Komplikasjoner

Komplikasjoner kan inkludere; stadig forsentkomming, mye bruk av unnskyldninger, store mengder irritasjon rettet mot deg, redusert effektivitet og tap av vennskap.

 

Behandling og forebygging

Ettersom tidsoptimisme nærmest er en del av de rammedes DNA, finnes det ingen foreløpig kur mot lidelsen. Til tross for dette, er det særlig en ting som kan hjelpe – bedre planlegging.

 

Måter du kan klare dette på, er å planlegge uken før den starter ved å; fylle inn ukens gjøremål i et kalendersystem, skrive og krysse av huskelister og lapper, legge frem antrekk kvelden før osv. En annen ting alle burde ta seg tid til, tidsoptimist eller ei, er å samle alle sine dyre smålån under ett billigere lån.

 

Om alle blir flinkere til å planlegge bedre, kan effekten være at energien og produktiviteten økes, de rundt deg føler seg mer verdsatt og respektert, man sparer penger, og livet blir generelt mer harmonisk.

Del denne artikkelen

Samarbeidsbanker

Eminentor samarbeider med flere store og små banker i Norge. Vi streber etter å gi deg det beste mulige lånetilbudet etter en helhetsvurdering av søknaden din. Et lån som er formidlet av Eminentor koster det samme som når du låner direkte av banken. Våre priser kan sammenlignes med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no.