Hvordan holde hodet kaldt i varmen

Lån eller refinansier inntil 500 000 kr!

Din søknad behandles av flere banker - kostnadsfritt.
Lånebeløp
150 000
Løpetid
7
Lånet skal brukes til å refinansiere andre lån?
Månedsbeløp Fra 7 544,- *
* Lånksempel: 65 000 kr over 5 år, eksempelrente 6,99%., etabl.geb. 950 kr., mån. avgift 40 kr blir totalt 91 368 kr. Eff.rente 8,69%. Rentes settes individuelt mellom 8,69–25,3%. Lang nedbetalingstid og/eller en medsøker øker sjansene for å få lån. Du kan innfri lånet tidligere enn avtalt løpetid.
Søk nå
2018-07-25         Hint og tips
Hvordan holde hodet kaldt i varmen

Hvordan holde hodet kaldt i varmen

Av Maria Kjellstadli Skylstad

 

Meteorologisk institutt sier at 2018 er den varmeste og tørreste sommeren siden 1947. Kanskje enda tørrere. Det sies også at varmen og tørken skal fortsette godt ut i august. Så hvordan skal en nasjon som er så vant til å fryse, takle den overveldende varmen?

 

Kle deg mer – svett mindre

De fleste tenker at mindre klær gjør deg mindre svett. Men, å bruke tynne stoffer i flere lag, virker isolerende og holder varmen ute. Lyse klær fanger opp lite varmestråler, så bruk lyse og luftige klær av pustende stoff, som viskose. Husk også å bruke hatt eller caps med bred brem når du ferdes i solen, ettersom mesteparten av de varmende solstrålene treffer nettopp hodet.

 

 

Kroppens air-condition

Vi har rundt tre millioner svettekjertler i kroppen, og jobben deres er å regulere kroppstemperaturen ved å skille ut vann, salt og ulike avfallsstoffer. Svetten gjør huden fuktig, og når væsken fordamper, forbruker dette varme som tas fra kroppen, og kroppstemperaturen senkes. Det er naturlig og sunt å svette, og ingenting å være flau over eller tørke bort. Bare hold deg i bevegelse, og nyt godt av kroppens naturlige avkjølingssystem.

 

Drikk mye

For å forsyne avkjølingssystemet med væske og dermed unngå heteslag, er det viktig å drikke mye. Vann er da den beste bensinen og medisinen. Hvis det er 40 grader ute, svetter man ut så mye væske at man faktisk burde drikke en liter vann i timen. Ettersom det er vanskelig å styrte en liter vann på stående fot, er det viktig å drikke ofte, selv om man ikke føler seg spesielt tørst. For å holde vannet kaldt og godt når man ferdes i varmen, kan man fylle en flaske halvveis opp med vann, legge den i fryseren til vannet stivner, og fylle opp flaksen med vann før man går ut døra. Da vil isen smelte i vannet, og det holder seg kaldt og godt.

 

 

Men ikke drikk-drikk

Selv om det kan være fristende og forfriskende å ta seg en øl i sommervarmen, burde man være forsiktig med alkoholinntaket. Alkohol øker nemlig kroppstemperaturen og er vanndrivende, og en av de største faktorene som bidrar til dehydrering og utmattelse. Det kan også være lurt å ta avstand til te og kaffe, av samme grunner.

 

Gå i sakte film

Hvis du ser på folk som bor i veldig varme land, oppdager du fort at de beveger seg sakte. Når de står og sitter, «åpner» og strekker de også kroppen sin, slik at varmen lettere fordamper. Vi som er vant til å beskytte oss mot kulden derimot, er vant til å måtte knytte kroppen og sitte med korslagte armer og ben for å holde varmen.  

Ta en siesta

Også her burde vi lære av de fra varmere strøk. Gjør som dem, og trekk deg inn eller i skyggen når solen er på sitt sterkeste og varmeste. Dette er mellom klokka 12 og 15, så innenfor dette tidsrommet er det best å trekke inn og ta seg litt mat, en lur, eller kanskje et forfriskende bad.

  

 

Vifta er din største fan

I tillegg til å være fasjonabel, er en håndvifte et godt og mobilt verktøy kan hjelpe deg med å holde hodet kaldt. Når du skal sove, burde man holde luftsirkulasjonen i gang ved hjelp av en liten elektrisk vifte. Ved å henge opp en liten ispose foran vifta, vil også rommet kjøles mer ned. Bare legg den i fryseren igjen når du står opp, slik at den er klar til bruk igjen neste natt.

 

Soveråd når du ikke aner råd

Når du har luftsirkulasjonen på plass, er det lurt å bytte til en tynnere dyne, eller bare ta ut dyna og bare sove i laken. Ha også gardinene og vinduet igjen på dagen, fordi gardinene reflekterer ut solstrålene og slipper dermed mindre varme inn. Særlig blendingsgardiner og innendørs speilfolie er effektivt her. Når solen har gått ned, bør du slippe inn luft ved å trekke for gardinene og lukke opp vinduet på vidt gap.

Del denne artikkelen

Samarbeidsbanker

Eminentor samarbeider med flere store og små banker i Norge. Vi streber etter å gi deg det beste mulige lånetilbudet etter en helhetsvurdering av søknaden din. Et lån som er formidlet av Eminentor koster det samme som når du låner direkte av banken. Våre priser kan sammenlignes med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no.